Social Icons

.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Διαδικτυακό σκουλίκι

Το διαδικτυακό σκουλήκι Downadup, μια κρυφή πληγή του Διαδικτύου που έχει μολύνει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια PC, θα επιχειρήσει την 1η Απριλίου να αυξήσει κατά 300 φορές τους δικτυακούς τόπους με τους οποίους επικοινωνεί, ώστε να λάβει οδηγίες από τους δημιουργούς του.

Πάντως οι ερευνητές που παρακολουθούν το σκουλήκι, γνωστό και ως Conficker ή Kibo, δεν αναμένουν εκτεταμένα προβλήματα ή καταστροφές στον κυβερνοχώρο.

To Downadup εμφανίστηκε το Νοέμβριο και έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Διαδίκτυο. Μεταδίδεται ακόμα και από USB sticks και μολύνει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση τα συστήματα στα οποία δεν έχει εγκατασταθεί η σχετική ενημέρωση για τα Windows και τα αντι-ιικά προγράμματα.

Από τη στιγμή που ο υπολογιστής μολυνθεί, η απομάκρυνση του κακόβουλου κώδικα είναι δύσκολη και ο χρήστης ίσως αναγκαστεί να εγκαταστήσει εκ νέου το λειτουργικό σύστημα.

Ένα από τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να κατεβάσει ενημερώσεις για το αντι-ιικό λογισμικό, ούτε να συνδεθεί στους δικτυακούς τόπους των εταιρειών ασφάλειας υπολογιστών όπως η Trend Micro και η Symantec.

Μέχρι σήμερα, οι μολυσμένοι υπολογιστές-ζόμπι επικοινωνούσαν καθημερινά με 250 διαδικτυακές διευθύνσεις για να κατεβάσουν οδηγίες από τους δημιουργούς του σκουληκιού.

Από την 1η Απριλίου, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 50.000 διευθύνσεις, καθιστώντας πολύ δυσκολότερο τον εντοπισμό των δραστών.

Από τη στιγμή που θα καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο έστω και μίας από αυτές τις διευθύνσεις, οι χάκερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σκουλήκι για να ενεργοποιήσουν ένα botnet (δίκτυο υπολογιστών ζόμπι). Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αναμεταδότης spam, να κλέβει κωδικούς πρόσβασης ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα, ή να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον δικτυακών τόπων.

Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, δεν περιμένουν κάποια καταστροφή τη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο κατακλυσμιαίο συμβάν στο δίκτυο» εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Ουάνγκ της εταιρείας υπολογιστικής ασφάλειας Sophos.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα τεθεί σε λειτουργία επίθεσης ή ότι θα παραδώσει κάποιο φορτίο την 1η Απριλίου» συμφώνησε μιλώντας στο AFP ο Πολ Φέργκιουσον, μέλος της ειδικής ομάδας που δημιούργησε η Microsoft για να αντιμετωπίσει την απειλή.

Ο κολοσσός του λογισμικού έχει μάλιστα επικηρύξει τους δημιουργούς του Downadup για 250.000 δολάρια.

ΑΠΟ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ