Social Icons

.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Τα κινητά τηλέφωνα «καταπολεμούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ»


Αφωνοι έμειναν οι Αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν τη σχέση της ακτινοβολίας των κινητών με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρομαγνητικό σήμα πρόλαβε την εμφάνιση της ασθένειας σε ποντίκια και προσέφερε ακόμα και βελτίωση της μνήμης.

Τα πειραματόζωα εκτίθενταν για συνολικά δύο ώρες την ημέρα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αντίστοιχη με αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Altzheimer's Disease.

Σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκδηλώνουν συμπτώματα της Αλτσχάιμερ, η έκθεση απέτρεψε την εκδήλωση της ασθένειας. Σε ποντίκια που ήδη παρουσίαζαν βλάβες, η ακτινοβολία προσέφερε βελτίωση της μνήμης και μάλιστα εξαφάνισε από τον εγκέφαλο το β-αμυλοειδές, μια παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, που δημοσιεύεται , ήταν εντελώς αναπάντεχο: Οι ερευνητές ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα πειράματα πεπεισμένοι ότι «τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από ένα κινητό τηλέφωνο θα ήταν επιβλαβή σε ποντίκια με Αλτσχάιμερ» αναφέρει στο AFP ο Γκάρι Αρεντας, επικεφαλής της ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Όταν πήραμε τα αρχικά αποτελέσματα που έδειχναν αυτή την ωφέλιμη δράση, σκέφτηκα 'Περίμενε ακόμα μερικούς μήνες και θα αρχίσει να τα βλάπτει'» θυμάται ο ερευνητής. Τελικά «ποτέ δεν έγινε επιβλαβές», παραδέχεται.

Τα ποντίκια του πειράματος έζησαν για τουλάχιστον επτά μήνες μέσα σε κλουβιά που είχαν τοποθετηθεί δίπλα σε μια κεραία που εκπέμπει ακτινοβολία ανάλογη με τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Ο πιθανός μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ωστόσο εντελώς άγνωστος και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με νέες μελέτες.

Αν η προστατευτική δράση είναι όντως πραγματική, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε δοκιμές με ανθρώπους, αφού πρώτα καθορίσουν τη βέλτιστη δόση.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα, εαν οντως ισχυει αυτο ειναι πολυ καλο!Αντε να δουμε που θα το φτασουν. Ξερω παντως οτι, οι Αμερικανοι ειναι πολυ μπροστα στην ιατρικη. Συνχαρητηρια για τις πληροφοριες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ