Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Ο εγκέφαλος μας «βλέπει» παχύτερους κατά... 2/3
κόμη και οι πιο αδύνατες γυναίκες μπορεί να έχουν σταθεί μπροστά στον καθρέφτη τους πιστεύοντας ότι δείχνουν παχιές. Οπως μαρτυρεί τώρα μια νέα βρετανική μελέτη, προτού τις κατηγορήσουν οι σύντροφοί τους λέγοντάς τους ότι είναι παράλογες, θα έπρεπε να ξέρουν πως δεν φταίνε εκείνες αλλά ο... εγκέφαλός τους. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία ανήκει σε ειδικούς του University College του Λονδίνου (UCL) και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», ο εγκέφαλός μας «βλέπει» το σώμα μας έως και κατά 2/3 μεγαλύτερο σε σύγκριση με την πραγματικότητα. Το «στρεβλό» αυτό μοντέλο του σώματος που διαθέτει ο εγκέφαλος είναι πιθανό να είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτιο για προβλήματα όπως η ανορεξία, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 100 εθελοντές να κρίνουν το μέγεθος της παλάμης τους. Εβαλαν τους εθελοντές να τοποθετήσουν την αριστερή παλάμη τους σε ένα τραπέζι και να την καλύψουν. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να δείξουν πού πίστευαν ότι βρίσκονταν διαφορετικά σημεία του χεριού τους, όπως οι άκρες και οι αρθρώσεις των δαχτύλων. Με τα στοιχεία αυτά οι επιστήμονες «απαθανάτισαν» την εικόνα που έχει ο εγκέφαλος σχετικά με το μέγεθος του χεριού.
Τι προέκυψε; Οτι σε όλες τις περιπτώσεις οι εθελοντές υπερεκτιμούσαν το μέγεθος του χεριού τους. Αρκετοί από αυτούς πίστευαν μάλιστα ότι ήταν κατά 80% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το πραγματικό.
«Εως σήμερα πιστευόταν ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα ακριβέστατο μοντέλο του σώματος.
Φαινόταν λογικό ότι, αφού κοιτάζουμε το σώμα μας κάθε ημέρα, ο εγκέφαλος θα είχε αναπτύξει μια σωστή αναπαράστασή του» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο Γνωσιακών Νευροεπιστημών του UCL Μάθιου Λόνγκο.
Ωστόσο ο κ. Λόνγκο και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό μοντέλο που έχει αναπτύξει ο εγκέφαλος σχετικά με το σώμα μπορεί να είναι λανθασμένο. Το λάθος αυτό, σύμφωνα με τον ερευνητή, εξηγείται ως έναν βαθμό από τον μεγάλο αριθμό αισθητήριων σημάτων που αποστέλλονται στον εγκέφαλο από διαφορετικά σημεία του δέρματος.
Και μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να αφορούσε τη διαστρεβλωμένη εικόνα που έχει ο εγκέφαλος σχετικά με το μέγεθος του χεριού, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η... υπερβολή έχει σχέση και με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, γεγονός που αφορά περισσότερο τις γυναίκες οι οποίες δείχνουν μεγαλύτερο άγχος σχετικά με την εικόνα τους. Σύμφωνα με τον κ. Λόνγκο, μια τέτοια υποσυνείδητη διαστρέβλωση της εικόνας είναι πιθανό να οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές που αφορούν την αντίληψη που έχει το κάθε άτομο για το σώμα του, όπως η νευρική ανορεξία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
εγω παλι με ΒΛΕΠΩ σιλφιδα
ΑπάντησηΔιαγραφήγελασε κανεις;
ΑπάντησηΔιαγραφή