Social Icons

.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Κακοδιάθετες... οι αρκούδες στη Μακεδονία

Δεν κοιμούνται καλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και «ξυπνούν» κακοδιάθετες και πεινασμένες. Δεν χόρτασαν ύπνο οι αρκούδες στη Μακεδονία και αφού σηκώθηκαν από τη χειμερία νάρκη, άρχισαν, όχι και με τόσο καλή διάθεση αφού έχει διαταραχτεί ο βιολογικός τους κύκλος, να αναζητούν τροφή.
Οι αρκούδες θα έπρεπε να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου και να κοιμούνται συνεχόμενα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ».
«Ωστόσο», ανέφερε, «οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 3 χρόνια, τις "ξυπνούν" διαταράσσοντας τον βιολογικό τους κύκλο». Είπε επίσης ότι κυρίως οι αρσενικές αρκούδες είναι αυτές που κυρίως σηκώνονται από την χειμερία νάρκη και στη συνέχεια, αρχίζουν να αναζητούν τροφή, με συνέπεια να χάνουν βάρος.
Πρόσφατα μία αρκούδα η οποία σηκώθηκε από την χειμερία νάρκη κινδύνεψε, όταν στην προσπάθεια να βρει τροφή εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Διασώθηκε έπειτα από επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ και των υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Η «Καλλιστώ», με επιστημονικά στοιχεία που συλλέγει με την μέθοδο της τηλεμετρίας, έχει διαπιστώσει ότι σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες «ξυπνούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ