Social Icons

.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων στη Λάρισα


Η ίδρυση του Ινστιτούτου Αγγειακών Παθήσεων (Institute of Vascular Diseases) με έδρα τη Λάρισα είναι γεγονός από τον Σεπτέμβριο του 2010. Πρόκειται για μία αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και πρωταρχικό στόχο της έχει την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα των αγγειακών νόσων. Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου είναι: www.ivd.gr και βρίσκεται σε συνεχή ανανέωση. Ιδρυτικά μέλη είναι όλοι οι καθηγητές Αγγειοχειρουργικής των ιατρικών σχολών της χώρας, καθώς και επιφανής καθηγητής ελληνικής καταγωγής από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α.
Ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Γιαννούκας ομόφωνα ορίστηκε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση η έδρα του Ινστιτούτου να είναι η πόλη της Λάρισας αντικατοπτρίζει την αποδοχή και τον σεβασμό που έχει αποκτήσει η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας έτσι ώστε να θεωρείται μια από τις πιο παραγωγικές κλινικές στη χώρα μας και μια από τις πιο προβεβλημένες κλινικές για το έργο της σε διεθνές επίπεδο. Η ανάθεση της προεδρίας στον καθηγητή Αθανάσιο Γιαννούκα αποτελεί αναγνώριση του έργου αυτού, καθώς και δείγμα εμπιστοσύνης από την ακαδημαϊκή αγγειοχειρουργική κοινότητα της χώρας μας προς το πρόσωπό του για την προώθηση των σκοπών του Ινστιτούτου τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Οι σκοποί της εταιρίας είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα και είναι οι εξής (σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού σύστασής της): Δημιουργία και λειτουργία Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την προώθηση της έρευνας για τα αγγειακά νοσήματα. Προώθηση της εκπαίδευσης σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, καθώς
και της ευαισθητοποίησης των επαγγελμάτων υγείας και μη, σε θέματα που αφορούν τους στόχους της εταιρίας, με την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων. Προώθηση ευκαιριών κατάρτισης και εκπαίδευσης του κοινού σε θέματα που αφορούν τα αγγειακά νοσήματα. Προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας σχετικής με τους σκοπούς της εταιρίας σε εθνικό διακρατικό επίπεδο. Προώθηση προγραμμάτων (έρευνας, πρόληψης, συμβουλευτικής κ.ά.) που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμών με στόχο την έρευνα και πρόληψη αγγειακών νοσημάτων.
Ανάπτυξη και ενεργοποίηση του εθελοντισμού σε θέματα που αφορούν την έρευνα, την πρόληψη και τη θεραπεία των αγγειακών νοσημάτων. Παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας σε άτομα και ομάδες. Αξιολόγηση και διάγνωση ατόμων με αγγειακά νοσήματα. Προώθηση προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας σε ειδικές ομάδες ασθενών με αγγειακά νοσήματα. Συμβουλευτική, αξιολόγηση, έρευνα, εκπαίδευση, πρόληψη και θεραπευτικές προσεγγίσεις σε εργατικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Πληροφόρηση για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και για θέματα μετεκπαίδευσης.
Για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών: Οργανώνει επιστημονικές συναντήσεις, ομάδες εργασίας, συνέδρια και εκδηλώσεις μελέτης και έρευνας, με σκοπό τη διαφώτιση και ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού για τα θέματα που αφορούν τους σκοπούς της εταιρίας. Οργανώνει σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς της εταιρίας. Συνεργάζεται με άλλες επιστημονικές εταιρίες και φορείς (σωματεία, εταιρίες κ.λπ.), εσωτερικού και εξωτερικού που έχουν συναφείς σκοπούς.
Συνεργάζεται με άλλους φορείς (Πανεπιστημιακούς, Δημόσιους, Ιδιωτικούς, Κρατικούς, Διεθνείς κ.λπ.) και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συντεταγμένα αυτής όργανα και φορείς με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση, συνεργασία, συμμετοχή και εκτέλεση προγραμμάτων, σχεδιασμών και έργων συναφών με τους στόχους της εταιρίας. Υποβάλλει προτάσεις προς τους δημόσιους φορείς. Υποστηρίζει πρωτοβουλίες έρευνας και εφαρμογών σε τομείς που αφορούν τους σκοπούς της εταιρίας. Εκπονεί ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει σε αυτά. Αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τους σκοπούς της εταιρίας. Προβαίνει σε εκδόσεις επιστημονικού περιεχομένου (βιβλία, κατευθυντήριες, οδηγίες κ.λπ.). Προβαίνει στη διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς συμποσίου LIVE (Leading Innovative Vascular Education), καθώς και σε άλλα συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια στο επιστημονικό πεδίο της Αγγειοχειρουργικής και Αγγειολογίας.
Το Ινστιτούτο Αγγειακών Παθήσεων σε αρμονική συνεργασία με το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και με όλα τα ιατρικά τμήματα της χώρας καθώς και με αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού και την αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων όπως η πρώιμη διάγνωση του Ανευρύσματος της Κοιλιακής αορτής σε άνδρες άνω των 60 ετών το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από τη Λάρισα και έχοντας εξετάσει δωρεάν 400 άνδρες από τα Κ.ΑΠ.Η. του Δήμου Λαρισαίων και το οποίο επεκτείνεται στους ασφαλισμένους διαφόρων ταμείων και θα καλύψει όλη τη Θεσσαλία. Επίσης προετοιμάζεται η έκδοση των κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Γιαννούκα και για την οποία έκδοση έχει δοθεί ειδική άδεια από την Πανευρωπαϊκή Επιστημονική Εταιρία που συνέταξε τις οδηγίες. Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας λειτουργεί το μοναδικό οργανωμένο κέντρο Αντιμετώπισης Ασθενών με Λεμφοίδημα σε όλη την Ελλάδα δεχόμενο ασθενείς από όλη την Επικράτεια.
Όλες αυτές οι δράσεις που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενσωματώθηκαν ως δράσεις του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Αγγειακών παθήσεων δεν μπορεί παρά να αποτελούν εξαιρετική τιμή για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία και αναγνώριση του πρωτοποριακού έργου που παράγεται χωρίς μέχρι τώρα να έχει τη συμπαράσταση της Πολιτείας για θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών. Τόσο το έργο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας όσο και του Ινστιτούτου Αγγειακών παθήσεων αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση νόσων που είναι απειλητικές για τη ζωή και που θα προβάλουν την πόλη της Λάρισας, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη χώρα μας διεθνώς.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ