Social Icons

.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Άνθρωποι αληθινά εθισμένοι στο φαγητό

Άτομα που συμπεριφέρονται ως εθισμένα στο φαγητό παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου ίδιες με αυτές που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις εθισμού στα ναρκωτικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of General Psychiatry.
Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων στην Αμερική αλλά και στη χώρα μας είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και η κατάσταση αυτή θεωρείται η δεύτερη σε σειρά αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Δυστυχώς, οι περισσότερες θεραπείες της παχυσαρκίας δεν οδηγούν σε μόνιμη απώλεια βάρους και μάλιστα οι ασθενείς επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση μέσα σε 5 χρόνια.

Οι ερευνητές θεωρούν πλέον ότι η παχυσαρκία είναι ζήτημα εθισμού, αφού τόσο τα ναρκωτικά όσο και το φαγητό συντελούν στην ελευθέρωση ντοπαμίνης σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου που δίνει στον οργανισμό αίσθηση ανταμοιβής.
Έκαναν μάλιστα σύγκριση ανάμεσα στην ενεργοποίηση που δίνει ένα απολαυστικό, συνήθως παχυντικό φαγητό με αυτή που δίνει κάτι άνοστο και αποδείχθηκε ότι στην πρώτη περίπτωση ο ενεργοποίηση και επομένως ο εθισμός είναι μεγαλύτερα.
Το κομμάτι του νευρικού συστήματος που δραστηριοποιείται είναι αυτό που δίνει στον οργανισμό το κίνητρο να καταναλώσει ακόμα περισσότερο από το αγαπημένο φαγητό με την προσμονή μιας ακόμα μεγαλύτερης ικανοποίησης.
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι πιθανά συγκεκριμένες τροφές να είναι πιο εθιστικές και επομένως όσες εξακριβωθούν ότι είναι, θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά σε περιορισμένη ποσότητα και υψηλή τιμή.
Διαφορετικά θα είναι δύσκολο να «αποτοξινωθεί» κάποιος από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ