Social Icons

.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η κοπάνα το αγαπημένο «μάθημα» στα σχολεία



Εξι στους δέκα μαθητές ξεπερνούν τις 50 απουσίες τον χρόνο. Το φαινόμενο διογκώνεται στη Γ’ Λυκείου, όπου οι μαθητές με την «ανοχή» των γονέων φεύγουν από τις τάξεις ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Σκασιαρχείο, κοπάνα ή απλώς απουσία... Oπως και να το ονομάσει κανείς, το φαινόμενο ζει και βασιλεύει. Από... αρχαιοτάτων χρόνων, οι μαθητές πάντα αναζητούσαν τρόπους να αποφύγουν το μάθημα, το διαγώνισμα ή τον ιδιότροπο καθηγητή, κάνοντας κοπάνα από το σχολείο.
Μόνο που στη γειτονική Ιταλία o «θεσμός» έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που ανάγκασε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία και να στέλνει στο κινητό του μπαμπά ή της μαμάς γραπτό ραβασάκι που «καρφώνει» τον κοπανατζή μαθητή για την απουσία του από το σχολείο.
Στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί αντίστοιχο μέτρο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται και για την ενημέρωση των υπηρεσιών για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης. Οι Ελληνες καθηγητές άλλωστε δεν συμφωνούν με τις επιλογές των Ιταλών, καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά στο σχολείο είναι εξαιρετικά επιβαρημένα και δεν χρειάζονται επιπλέον συνθήκες πίεσης.
Βέβαια, το σκασιαρχείο έχει την τιμητική του και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να πιάνουν κόκκινο στις απουσίες και να σταματούν λίγο πριν κινδυνέψουν να μείνουν στην ίδια τάξη. Η εικόνα, μάλιστα, στις αίθουσες της γ’ λυκείου μετά τον Μάρτιο είναι αποκαρδιωτική. Και αν ψάξετε για τις διαρροές, αρκεί ν’ ανοίξετε τις πόρτες των φροντιστηρίων ή των σπιτιών των μαθητών όπου κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
«Συνένοχοι» σ’ αυτού του τύπου τα σκασιαρχεία των μαθητών είναι οι ίδιοι οι γονείς τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μεριμνούν ώστε να βγάλουν «μαϊμού» χαρτιά από γιατρούς, για να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους. Εκτός όμως από το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι λόγοι για τις απουσίες από το σχολείο είναι πολλοί. Βαρεμάρα για το μάθημα, φόβος, ψυχολογικά και οικογενειακά προβλήματα, κακές επιδόσεις κ.ά.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 6 στους 10 μαθητές ξεπερνούν τις 50 απουσίες τον χρόνο, ενώ το 41% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών δηλώνουν ότι κάνουν σκασιαρχείο από το σχολείο περισσότερες από δύο φορές το τρίμηνο. Το φαινόμενο διογκώνεται όταν τα παιδιά φτάσουν στη γ’ λυκείου, όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές φτάνουν στο «κόκκινο» όσον αφορά το όριο απουσιών, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ