Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
H έλλειψη νερού δημιουργεί κοινό έδαφος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας
Τα αυξανόμενα προβλήματα νερού της Κίνας την κάνουν έναν πιθανό σύμμαχο στις Ευρωπαϊκές προσπάθειες για πίεση της παγκόσμιας δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το έτος, δήλωσε χθες (25 Ιανουαρίου), η υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας.
Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση μερικά από τα διαπιστευτήρια του Πεκίνου για το κλίμα, η Ida Auken δήλωσε ότι οι προκλήσεις που εμφανίζονται στην Κίνα για το ζήτημα του νερού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλματώδη έναρξη των διεθνών προσπαθειών για τη μείωση των αποβλήτων και την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών που μοιράζονται την έλλειψη πόρων της Κίνας.
Η Auken, της οποίας η χώρα ασκεί τώρα, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
«Ούτε η Δανία , ούτε η ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν τα παγκόσμια αποθέματα νερού από μόνες », είπε στις Βρυξέλλες, σε μια ομιλία σχετικά με τις προτεραιότητες της δανικής προεδρίας. «Αυτός είναι ο λόγος που σε αυτό το συνέδριο θα πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερους συμμάχους για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και να εξασφαλίσουμε καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια διάταξη όπου η Κίνα και η ΕΕ εκπροσωπούνται ως ισότιμοι εταίροι σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε μια πράσινη μετάβαση της οικονομίας».
Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να απελευθερώσει την Παγκόσμια Έκθεση Αειφορίας του την Δευτέρα, θέτοντας τις βάσεις για τις συνομιλίες στο Ρίο τον Ιούνιο. Η Auken ορκίστηκε να κάνει προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα σε επίπεδο ΕΕ και στο συνέδριο.
«Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο»
Το Ρίο προσφέρει τη δυνατότητα «να υποβληθούν συγκεκριμένες και φιλόδοξες δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Η ΕΕ αποτελεί κινητήρια δύναμη στον τομέα αυτό», είπε, «και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το θέμα»
Αλλά πρόσφατες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα, συχνά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις υποστηριζόμενες από την ΕΕ προτάσεις.
Ανώτερος υπάλληλος του ΟΗΕ, εξοικειωμένος με την έκθεση βιωσιμότητας που αναμένεται τη Δευτέρα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε στην EurActiv ότι το έγγραφο είναι πιθανόν να ασκήσει πίεση για σημαντικές δεσμεύσεις στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με μία από τις προτεραιότητες ανάπτυξης του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. Ban Ki-moon και την τελευταία Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Η.Ε., που ωθεί τα ανεπτυγμένα κράτη να μειώσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και να διοχετεύσουν τα χρήματα σε έργα ανανεώσιμων πηγών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον εκτιμώμενο πληθυσμό 1,5 δισεκατομμυρίου που δεν έχει πρόσβαση.
Αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η Δανική προεδρία προώθησε μια συμφωνία συνεργασίας για τα ύδατα με την Κίνα για αντικατάσταση ενός εκπνεόμενου προγράμματος της ΕΕ για τη διαχείριση της λεκάνης απορροής ποταμού. Μια νέα ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει του Κινέζους να βελτιώσουν την αποδοτικότητά, να προστατεύσουν τα υπόγεια ύδατα και να μειώσουν τις πλημμύρες, δήλωσε ο Jakob Nielsen, επικεφαλής του τμήματος στον τομέα των υδάτων, στο Δανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι συζητήσεις θα βοηθούσαν στη δημιουργία προϋποθέσεων για συνεργασία με την Κίνα στο να κάνουν την διατήρηση των υδάτινων πόρων και την πρόσβαση σε αυτούς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Ρίο.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πενταετές πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του νερού και την αντιμετώπιση χρόνιων αστικών ελλείψεων.
Κοινό έδαφος το ζήτημα του νερού
Στην ομιλία της, η Auken δήλωσε ότι η συντήρηση είναι ένας τομέας κοινού διεθνούς ενδιαφέροντος και λιγότερο «εμπρηστικού» σε σχέση με θέματα όπως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Δεν μπορούμε να παραμελήσουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη αμφισβητείται από μια οικονομική κρίση, αλλά η Ευρώπη όπως επίσης και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν, επίσης, τις προκλήσεις της αυξανόμενης σπανιότητας των φυσικών πόρων. Το νερό είναι ένας από αυτούς, έτσι θα πρέπει να λύσουμε αυτές τις δύο κρίσεις μαζί».
Αλλά μετά την πρόκληση για συνεργασία με την Κίνα - η οποία έχει ένα διάστικτο ρεκόρ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσφατα απείλησε την ΕΕ για τα αμφιλεγόμενα επίπεδα εκπομπών για τις αεροπορικές εταιρείες – η Σοσιαλιστής υπουργός είπε ότι ήταν μια οικονομική πραγματικότητα.
«Δεν τίθεται θέμα για το αν συμπαθούμε τους Κινέζους ή όχι. Είναι εκεί, είναι μια τεράστια οικονομική δύναμη και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», είπε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά η Κίνα προσφέρει, επίσης, μια αγορά έξω από την οικονομική κρίση."
Η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η ΕΕ είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας
ΣΚΑΙ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ