Social Icons

.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Λογισμικό για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων



Ένα ειδικό λογισμικό, που θα διαχειρίζεται τη μεταμόσχευση οργάνων, εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Με τη λειτουργία του θα καταστούν απόλυτα διαφανείς, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, οι διαδικασίες στην κατανομή των οργάνων, μετά το θάνατο των δοτών.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης εφαρμογής για τις μεταμοσχεύσεις έγινε από την εταιρεία HS DATA, υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας ''Εφαρμογές Πληροφορικής'' της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), η οποία ανέλαβε και την οικονομική στήριξη, σε συνεργασία με λειτουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το λογισμικό παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του ΓΝΛ Βασίλης Χατζηαναστασίου, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό διασφαλίζει την ιεράρχηση των ατόμων, που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, κατά προτεραιότητα, σε ασθενείς που είναι πιο δύσκολο να υποβληθούν σε μεταμόσχευση διότι δεν είναι πολυσυμβατοί και σε ασθενείς που θα επιβιώσουν μακροχρόνια με το μόσχευμα.

Κύρια καινοτομία του λογισμικού, όπως αναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα καταχώρησης των αντισωμάτων των πιθανών ληπτών του οργάνου, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν είναι συμβατοί.

Ο κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε πως ένας δότης μπορεί να δώσει ζωή και ποιότητα ζωής σε 8- 10 άτομα.

Στη Μεταμοσχευτική Κλινική η πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την 8η Φεβρουαρίου 2011 και έκτοτε έχουν γίνει συνολικά 29 μεταμοσχεύσεις με ποσοστό επιτυχίας 100%, σύμφωνα με τον διευθυντή της.

Στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων βρίσκονται μέχρι στιγμής 45 άτομα και φέτος αναμένεται, ότι θα γίνει η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος.

Ο κ. Χατζηαναστασίου είπε ακόμα, ότι γίνονται προσπάθειες για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1987, στη βάση ευρωπαϊκής Οδηγίας την οποία η Κύπρος θα πρέπει να εφαρμόσει μέχρι τον Αύγουστο του 2012, για να δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης διασταυρωμένων μεταμοσχεύσεων, δηλαδή ανταλλαγής οργάνων μεταξύ ζευγαριών, αυξάνοντας κατ' επέκταση τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων και τις συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ.

http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ