Social Icons

.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έρευνα για χάπι που θα «κόβει» την όρεξη



Το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται σε δίαιτα και επιθυμούν να αισθάνονται χορτάτοι χωρίς να…τρώνε, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν πραγματικότητα ειδικοί του Imperial College του Λονδίνου. Με μελέτη τους που βασίστηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου εθελοντών, οι επιστήμονες είδαν ότι η απάντηση στο πρόβλημα της πείνας κρύβεται σε δύο ορμόνες του εντέρου.

Η νέα ανακάλυψη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός χαπιού, το οποίο θα περιέχει τις δύο ορμόνες και θα ξεγελά τον εγκέφαλό μας, ώστε να πιστεύει ότι είμαστε χορτάτοι ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει… αέρα κοπανιστό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών καθηγητή Βαλτζίτ Ντίλο, «η παχυσαρκία αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα. Το κεντρικό δόγμα των ειδικών του τομέα είναι να τρώμε λιγότερο, ωστόσο στην πράξη αυτό δεν είναι άκρως αποδοτικό. Η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος μας μάς κάνει να πεινάμε ή να νιώθουμε χορτάτοι, αποτελεί ‘κλειδί’ για την ανάπτυξη θεραπειών ενάντια στην παχυσαρκία».

Το παιχνίδι του εγκεφάλου

Ο καθηγητής Ντίλο εξήγησε ότι -καθώς φθάνει η ώρα του γεύματος- ο εγκέφαλός μας «ενθουσιάζεται» στην ιδέα ότι σε λίγη ώρα θα καταναλώσουμε τροφή. Μετά το τέλος του γεύματος όμως, τα φαγητά που λίγο πριν μας φαίνονταν λαχταριστά, δεν μας ενδιαφέρουν πλέον και η πείνα υποχωρεί.

Ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι οι εντερικές ορμόνες πεπτίδιο ΥΥ (ΡΥΥ), καθώς και το προσομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιο 1 (GLP-1), που εκλύονται αμφότερες στην κυκλοφορία του αίματος μετά την κατανάλωση τροφής, παίζουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία της πείνας και του κορεσμού.

Προηγούμενες μελέτες στις οποίες εθελοντές έλαβαν είτε τη μια είτε την άλλη ορμόνη, έδειξαν ότι μετά τη λήψη τους εμφανίστηκε μείωση στη λήψη τροφής και στην όρεξη. Ωστόσο, κανένας μέχρι σήμερα δεν ήξερε ποια ακριβώς επίδραση έχουν οι ορμόνες αυτές στον εγκέφαλο.

Μέτρηση μέσω μαγνητικής τομογραφίας

Η ομάδα του καθηγητή Ντίλο, σε συνεργασία με ειδικούς της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να μετρήσει την δραστηριότητα του εγκεφάλου σε υγιή άτομα, αφού εκείνα είχαν λάβει ΡΥΥ και/ή GLP-1 σε κατάσταση νηστείας.

Οι μαγνητικές τομογραφίες συγκρίθηκαν με άλλες στις οποίες υποβλήθηκαν οι εθελοντές όταν ήταν χορτάτοι, έχοντας καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα.

Όπως προέκυψε, μετά το γεύμα, όταν οι εθελοντές κοιτούσαν εικόνες φαγητών, υπήρχε μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου τους που συνδέονται με την ανταμοιβή. Σχεδόν το ίδιο συνέβαινε και στον εγκέφαλο των εθελοντών, όταν ήταν πεινασμένοι αλλά είχαν λάβει ΡΥΥ και GLP-1 σε συνδυασμό.

«Οι συμμετέχοντες δεν είχαν φάει πρωινό, ωστόσο το μοτίβο της εγκεφαλικής δραστηριότητάς τους ήταν ίδιο με εκείνο που εμφανιζόταν όταν είχαν φάει», είπε ο καθηγητής Ντίλο και προσέθεσε ότι «η λήψη των ορμονών φάνηκε να ξεγελά τον εγκέφαλο».

Εντερικά «κλειδιά» του κορεσμού
Μείωση της όρεξης εμφανίστηκε και όταν οι εθελοντές έλαβαν μόνο μια από τις δύο ορμόνες, αν και σε μικρότερο βαθμό. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι στον άνθρωπο οι δύο αυτές εντερικές ορμόνες αποτελούν «κλειδιά» για τον κορεσμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

«Εάν μπορέσουμε να μιμηθούμε αυτήν την επίδραση μέσω της ανάπτυξης ενός χαπιού που θα λαμβάνεται μια φορά την ημέρα ή μια φορά την εβδομάδα, μπορεί να έχουμε μια χρήσιμη θεραπεία για την παχυσαρκία στο μέλλον», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Και κατέληξε τονίζοντας ότι μια τέτοια στρατηγική δεν θα οδηγήσει μόνο σε λήψη λιγότερης τροφής αλλά και σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. «Όταν κάποιος είναι πεινασμένος, τείνει να επιλέγει πιο ανθυγιεινές τροφές με περισσότερες θερμίδες».
http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ