Social Icons

.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Νεκροταφείο προϊστορικών φαλαινών σε έρημο της Χιλής



Τον Ιούνιο του 2010, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη του Παναμερικανικού οδικού δικτύου, ανακαλύφθηκε ένα νεκροταφείο φαλαινών στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής: 75 σκελετοί των πελώριων θαλάσσιων θηλαστικών βρέθηκαν στη μέση του πουθενά.

Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι πώς τα 75 κήτη βρέθηκαν μαζί, σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από την ακτή.

Χιλιανοί ερευνητές μαζί με εθελοντές του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, χορηγούμενοι από το Ινστιτούτο National Geographic χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες για να βρουν την απάντηση και να συντηρήσουν τους σκελετούς των θηλαστικών.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά πως ο θάνατος των φαλαινών έλαβε χώρα πριν δύο ως επτά εκατομμύρια χρόνια , περίοδος κατά την οποία η Ατακάμα έμοιαζε με λιμνοθάλασσα.

Αυτό που είναι δυσκολότερο να εξηγηθεί ωστόσο, είναι η μαζική ταφή.

“Πιστεύω ότι οι φάλαινες πέθαναν κατά την ίδια περίοδο” δηλώνει ο Νίκολας Πιένσον, εκ των επικεφαλής της αποστολής.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι φάλαινες οδηγήθηκαν στην κλειστή λίμνη εξαιτίας καταιγίδας. Άλλο σενάριο κάνει λόγο για παγίδευση των φαλαινών από σεισμό ή κατολίσθηση που έφραξε τη δίοδο προς τον ωκεανό.

Η περιοχή έχει ανακυρηχθεί ως προστατευμένη από την κυβέρνηση της Χιλής, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν στην κατασκευή μουσείου που θα φιλοξενήσει τα ομολογουμένως εντυπωσιακά ευρήματα.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ