Social Icons

.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ο ύπνος ελιξίριο ζωής



Μελέτες δείχνουν ότι σήμερα κοιμόμαστε κατά 20% λιγότερο απ' όσο κοιμούνταν οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια

Δεν έχω ύπνο... Μια φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά. Από τη μια τα προβλήματα και η πίεση της καθημερινότητας. Από την άλλη βιολογικά ή ψυχολογικά αίτια.
Δεν είναι, όμως, μόνο η έλλειψη ύπνου. Είναι και η κακή του ποιότητα, που έχει επίπτωση στην υπόλοιπη μέρα. Διαταραχές, όπως η άπνοια, «ενοχοποιούνται» για πλή­θος ανεξήγητων ατυχημάτων... Επηρεάζουν ακόμη και παιδιά, οδηγώντας σε χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αμείλικτα: Ενας στους τρεις ενηλίκους έχουν κάποια διαταραχή ύπνου. Παρόμοιες διαταραχές έχουν ένας στους επτά μαθητές, οι οποίοι εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ακόμη κι όσοι κοιμούνται ικανοποιητικά δεν απολαμβάνουν την ευεργετική δράση του ύπνου όσο θα μπορούσαν. Οι μελέτες δείχνουν ότι κοιμόμαστε σήμερα κατά 20% λιγότερο απ' όσο κοιμούνταν οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια.

Σειρά επιστημονικών μελετών έχουν επιβεβαιώσει πως κατά τη διάρκειά του ύπνου εκκρίνεται αυξητική ορμόνη, η οποία διευκολύνει την ανάπλαση των ιστών. Διαγράφονται, επίσης, τα δυσάρεστα γεγονότα από τη συναισθηματική μνήμη, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας. Το «Εθνος ? Υγεία» είναι σήμερα αφιερωμένο στο ευαίσθητο θέμα του ύπνου. Με συμβουλές για αντιμετώπιση των διαταραχών του. Εχοντας υπόψη ότι «ο ύπνος θρέφει το παιδί» και όχι μόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ