Social Icons

.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τα πουλιά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που…δεν γουστάρουν!



Οι επιστήμονες, κάθε λίγο και λιγάκι, μαθαίνουν κάτι καινούριο για τα ζώα, τα πουλιά και τα ψάρια, που τα…ανεβάζει στην εκτίμησή μας όλο και περισσότερο. Το νέο εύρημα είναι ότι τα πουλιά μάς μελετούν και ξεχωρίζουν πρόσωπα.

Ένα συγκεκριμένο είδος κοτσυφιού (ο μίμος ο πολύγλωσσος ή ατριχόρνις) μπορεί να ξεχωρίζει μια χαρά τους ανθρώπους και μάλιστα να επιτίθεται σε όσους…δεν γουστάρει!

Τα συγκεκριμένα πουλιά, όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική έρευνα, μαθαίνουν γρήγορα να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που στο παρελθόν απείλησαν τις φωλιές τους και, όταν τους βλέπουν (μόνο αυτούς), βγάζουν προειδοποιητικούς ήχους ή και τους επιτίθενται, αγνοώντας όλους τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται τριγύρω. Τα πουλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν ακόμα και τα αυτοκίνητα των συγκεκριμένων ανθρώπων, που κρίνονται απειλητικοί γι’ αυτά!

Η σχετική έρευνα, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, υπό τον καθηγητή ζωολογίας Ντάγκλας Λέβι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. «Η μελέτη δείχνει ότι ένα πουλί έχει τελικά πολύ μεγαλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον του από ό,τι οι άνθρωποι υποπτεύονταν. Είμαστε μέρος του περιβάλλοντός τους και αποτελούμε πηγή ανησυχίας γι’ αυτά. Μπορεί να περπατάτε κοντά σε ένα πουλί και να νομίζετε ότι δεν ασχολείται με σας, αλλά στην πραγματικότητα, ειδικά αν η φωλιά του είναι κοντά, σας έχει στο μάτι…», δήλωσε ο Λέβι.

Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα προσπαθεί γενικότερα να κατανοήσει ποια ζωικά είδη προσαρμόζονται καλύτερα στις πόλεις. Όπως φαίνεται, η ικανότερη προσαρμογή σε ένα αστικό περιβάλλον γίνεται από ένα πουλί ή άλλο ζώο που έχει καλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον του, ειδικά όσον αφορά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι φωλιές του.

Οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν ότι ακόμα κι ένα ωδικό πτηνό όπως ο μίμος ο πολύγλωσσος, επιδεικνύει τέτοια ικανότητα αντίληψης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ικανά για κάτι τέτοιο μόνο πουλιά, όπως το κοράκι και τον παπαγάλο, που θεωρούνται έξυπνα και μπορούν να ξεχωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους από έναν ξένο.

Τα προηγούμενα πειράματα είχαν δείξει ότι άλλα πουλιά μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο άτομα ή τις φωτογραφίες τους, αν επρόκειτο να πάρουν τροφή για ανταμοιβή. Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έδειξε ότι αυτό το είδος κοτσυφιού, που μάλιστα δεν είναι καν κατοικίδιο, αλλά ζει στη φύση, μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον που απειλεί τη φωλιά του, ακόμα και αν αυτός είναι ντυμένος με διαφορετικά ρούχα (όπως επίτηδες έκαναν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πειράματος) ή πλησιάζει από διαφορετική κάθε φορά κατεύθυνση. Μπορούσαν μάλιστα να ξεχωρίσουν τον άνθρωπο που είχαν…σταμπάρει και να κάνουν απειλητικές βουτιές πάνω από το δικό του μόνο κεφάλι, ακόμα κι όταν δίπλα του υπήρχαν πολλοί άλλοι περαστικοί και μάλιστα αφού τον είχαν δει μόλις δύο φορές.

http://alldaynews4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ