Social Icons

.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ


Εξω από το χωριό στην στάση βρέθηκαν  2 αμφορείς από την μικτή αρχαιολογική εταιρεία Ελλάδας - Γαλλίας. Χρονολογούνται από 320 π.Χ. και βρίσκονται στο μουσείο του Βόλου. Οι ανασκαφες αυτές γίνανε το έτος 1906.

ΚΟΥΖΛΟΠΑ: Ο οικισμός αυτός δεν υπάρχει. Διακρίνεται όμως ότι κάποτε υπήρχε εκεί χωριό. Το 1883 είχε 149 κατοίκους. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το εκκλησάκι του οικισμού ο Άγιος Σεραφείμ.
Στο εκκλησάκι αυτό το 1942 ο Άρης Βελουχιώτης με τον κτηνοτρόφο Χρόνη, που γνώριζε όλα τα μυστικά του τσιφλικά Μαραθέα, συναντήθηκαν και καταστρόσανε το σχέδιο για την δολοφονία του Μαραθέα.
Η κτηματική περιοχή της Κουζλόπας άνηκε στον πατέρα του πολιτικού Ευστάθιου Μαλαμίδα, ο οποίος το έδωσε στον γαμπρό του Παπαναστασίου, ο οποίος με την σειρά του το πούλησε το 1919 κατά 80% στους Πουρναριώτες και 20% στους Αγραπιδιώτες.

Το πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 2 Μαϊου του Αγίου Αθανασίου και όχι της Αγίας Παρασκευής, γιατί το χωριό ήταν εκεί και αυτό σημαίνει ότι παλιοί ιδιοκτήτες των γύρω σπιτιών ήταν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού και ο Άγιος Αθανάσιος ήταν ο Πολιούχος του χωρίου.
Λέγεται μάλιστα ότι στο σημείο εκείνο υπάρχουν βυζαντινά τείχη  και ότι ήταν μεγάλη εκκλησία εκεί
.
Αν αυτό αληθεύει, άραγε όταν χτιζόταν η νέα εκκλησία του Αγίου Αθανασίου δεν βρέθηκε τίποτα από αρχαία;
Άραγε έπρεπε να γκρεμιστεί το παλιό εκκλησάκι;
Δεν μπορούσε να υπάρχει και αυτό κάπου εκεί δίπλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ