Social Icons

.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η ορμόνη της φυσικής άσκησης!

Ερευνητές στο Dana-Farber Cancer Institute έχουν απομονώσει μία φυσική ορμόνη από μυϊκά κύτταρα που πολλαπλασιάζει τα οφέλη της φυσικής άσκησης.
Υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη αυτή, που λειτουργεί ως χημικός αγγελιοφόρος, είναι πολλά υποσχόμενη ως μέσο για την καταπολέμηση του διαβήτη, της παχυσαρκίας και άλλων διαταραχών. Είναι εντυπωσιακό που βρέθηκε μία φυσική ουσία η οποία συνδέεται άμεσα με τη γυμναστική και έχει ξεκάθαρο θεραπευτικό ρόλο.
Η ορμόνη ονομάστηκε ‘irisin’ από την Ίριδα που ήταν Ελληνίδα αγγελιοφόρος-θεότητα.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει κατανοητή η διαδικασία με την οποία η γυμναστική μεταφράζεται σε όφελος για την υγεία όλου του σώματος.
Από παλιά ήταν γνωστό ότι η φυσική άσκηση στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε όλους τους ιστούς αλλά ήταν άγνωστο το «πώς».
Καθώς φάνηκε, η ορμόνη έχει άμεσο αντίκτυπο στον λιπώδη ιστό και συγκεκριμένα στις αποθήκες «κακών» λιπαρών που συντελούν στην παχυσαρκία.
Καθώς γυμνάζεστε και κατά συνέπεια ανεβαίνουν τα επίπεδα της ορμόνης, ενεργοποιούνται τα γονίδια που μετατρέπουν τα «κακά» λιπαρά σε «καλά»». Αυτή η μετατροπή είναι ωφέλιμη αφού τα «καλά» λιπαρά καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες η γυμναστική μόνη της.
Τα βρέφη έχουν συνήθως περισσότερα «καλά» λιπαρά ενώ οι ενήλικες δημιουργούν με τη φυσική άσκηση μόνο.
Με την ‘irisin’ βελτιώνεται η ανθεκτικότητα στη γλυκόζη, σημείο-κλειδί για την μεταβολική υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε το ίδιο όφελος λαμβάνοντας την ορμόνη σε συμπληρώματα.
Τα επίπεδά της αυξάνουν προς το παρόν μόνο με την τακτική φυσική άσκηση που δυναμώνει το μυϊκό σύστημα.
Η ορμόνη εντοπίστηκε στην εξωτερική μεμβράνη των μυϊκών κυττάρων, σε αντίθεση με παλιότερη θεωρία ότι μια τέτοια ορμόνη υπήρχε στον πυρήνα.
Οι επιστήμονες δουλεύουν πλέον πάνω στην πιθανότητα δημιουργίας ενός φαρμάκου το οποίο να αυξάνει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η γυμναστική.
Μαζί με τα άλλα οφέλη διαπιστώθηκε άλλωστε και η απώλεια βάρους κάτι που θα βοηθήσει πολύ τα παχύσαρκα άτομα να επανέλθουν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και στη συνέχεια να μπορούν να γυμναστούν.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ