Social Icons

.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Χιλή: Έκλεψε πέντε τόνους πάγου από παγετώνα της Παταγονίας για... μπαρ



Έναν άνδρα ως ύποπτο για την κλοπή πέντε τόνων πάγου από τον παγετώνα Χόρχε Μοντ της Παταγονίας, συνέλαβαν οι αρχές στη Χιλή. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία σταμάτησε φορτηγό - ψυγείο που μετέφερε τον αρχαίο πάγο, που προοριζόταν για μπαρ και εστιατόρια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Η αξία του φορτίου υπολογίστηκε στις 4.700 ευρώ. Στον οδηγό απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κλοπή, ενώ ενδέχεται να κατηγορηθεί και για βεβήλωση εθνικού μνημείου και να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης έως και πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χοσέ Μόρις Φεράντο, ο φάκελος δεν κλείνει με τη σύλληψη του οδηγού, αφού η εταιρία για την οποία εργαζόταν προμηθευόταν το σύνολο του εμπορεύματός της από τους παγετώνες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Σαντιάγο μεταδίδει ότι τα μπαρ της νότιας Χιλής πολύ συχνά σερβίρουν στους τουρίστες ουίσκι με πάγο από τους αρχαίους παγετώνες της Παταγονίας.

Οι αρχές του εθνικού πάρκου εξάλλου παρέδωσαν τον πάγο που κατασχέθηκε σε αγρότες για το πότισμα των χωραφιών, καθώς έκριναν ότι θα ήταν πολύ ακριβή μια επιχείρηση για την επανακόλλησή του στον παγετώνα.

Επιστήμονες υπολόγισαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο παγετώνας Χόρχε Μοντ, στο Εθνικό Πάρκο Μπερνάρντο Ο' Χίγκινς της Χιλής, υποχωρεί κατά περίπου 800 μέτρα κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους ταχύτερα συρρικνούμενους παγετώνες στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ