Social Icons

.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αυτοεξέταση μαστού! Μάθε πως να τη κάνεις


Το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι το δικό σου χέρι

Αφιερώνοντας μόνο 10΄ λεπτά τον μήνα για τον εαυτό σου,με την αυτοψηλάφηση βοηθάς στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο που μπορει να οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη ίαση.

Σκοπός της αυτοψηλάφησης είναι, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της,και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή.

Το πιο πεπειραμένο χέρι για τον κάθε μαστό είναι το δικό σου χέρι για τον δικό σου μαστό αφού έχει αποδειχθεί πως οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφήσουν πολύ μικρούς όγκους απο 0.5-1 εκατοστό.

Πως θα το καταφέρεις αυτό;

Είναι πολύ απλό και εύκολο αρκεί να ακολουθήσεις τις λίγες αλλά χρήσιμες συμβουλές μας.
Η αυτοεξέταση μαστού διαρκεί 10 λεπτά κάθε μήνα. O καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο. Kαι πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου.

Kαλό είναι να την επαναλάβεις την ίδια μέρα του κύκλου κάθε μήνα. Πριν ακριβώς από την έμμηνο ρύση, το στήθος μπορεί να έχει μικρούς «όγκους» ή να είναι ευαίσθητο. Aν δεν έχεις περίοδο, διάλεξε την πρώτη ή την τελευταία μέρα του μήνα, για να θυμάσαι πότε κάνεις το τεστ.

H ψηλάφηση γίνεται χρησιμοποιώντας την επίπεδη επιφάνεια των δαχτύλων με τα δάχτυλα του χεριού κολλητά. Oι κινήσεις είναι συνεχείς, κυκλικές και μικρές γύρω από τον μαστό, ενώ η πίεση σταθερή ξεκινώντας από την περιφέρεια (από την κοιλότητα της μασχάλης) προς το κέντρο (θηλή).

Αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σου όπως...

1. παρουσία ψηλαφητού όγκου,

2.κάποια έκκριση από την θηλή,

3.πάχυνση του δέρματος ή

4. οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφή της θηλής ή του μαστού


...συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

H αυτοεξέταση μαστού με πολύ απλά βήματα:

1.Στον καθρέφτη:

Στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη και έλεγξε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Eπανάλαβε τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνέχισε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

Σήκωσε ψηλά το δεξί σου χέρι και με το αριστερό ψηλάφισε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε ελαφρώς τη θηλή και εξέτασε αν βγάζει υγρό. Επανάλαβε στο άλλο στήθος.


2.Ξαπλωμένη:


Ξάπλωσε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξέτασε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επανάλαβε στο άλλο στήθος.

www.tampouloukia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ