Social Icons

.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Το Μυστικό Νόημα των Λέξεων

ΤΟ περιεχόμενο των λέξεων που εκφέρουμε καθημερινά είναι σε θέση να επηρεάσει ολόκληρο τον ψυχισμό μας, αλλά και να καθορίσει γεγονότα που πρόκειται να μας συμβούν.
Βρετανοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι παίρνοντας συνεντεύξεις από εκατοντάδες ασθενείς στην Αγγλία, παρατήρησαν για πρώτη φορά κάτι πολύ ενδιαφέρον: όσοι επρόκειτο να εμφανίσουν κατάθλιψη, χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τις φράσεις «δεν μπορώ...» και «δεν νιώθω...». Όσοι ύστερα από την παραίνεση των γιατρών μείωσαν τις φράσεις αυτές παρουσίασαν αισθητή βελτίωση.
Ένας Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας αποφάσισε να κάνει ένα πολύ παράξενο πείραμα. Αποφάσισε να εξορίσει όλες τις αρνητικές λέξεις από τις συνομιλίες του με τα άτομα της οικογένειάς του.
Αφού ενημέρωσε την οικογένειά του και τους εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτό το έθεσε σε εφαρμογή.
Σύντομα κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα που λίγοι το έχουμε σκεφτεί. Πολλές φορές όταν θέλουμε να εκφράσουμε όμορφα συναισθήματα ή θετικές εντυπώσεις χρησιμοποιούμε λεξιλόγιο ακριβώς αντίθετου νοήματος. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε κάτι που μας αρέσει πολύ λέμε: «είναι φοβερό» ή «είναι τρομερό».
Ασυναίσθητα οι περισσότεροι πέφτουμε σε μια μεγάλη λεκτική αντίφαση που επηρεάζει τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και αυτούς που μας ακούν. Θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι όμορφο και το εκφράζουμε μέσα από λέξεις όπως φόβος, τρόμος, κόλαση.....
Γυρνώντας σπίτι ύστερα από μια μέρα στους δρόμους ή στο γραφείο, συχνά απαντάμε όταν μας ρωτούν πως είμαστε «Πέθανα στην κούραση», «Σκοτώθηκα στη δουλειά». Εκφράσεις δηλαδή ακόμα πιο βαριές και μαύρες με θανάτους και σκοτωμούς. Θα μπορούσαμε να πούμε «δεν είμαι καλά, αλλά σίγουρα θα είμαι καλύτερα σε λίγο».
Προκαλούμε πράγματα με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε! Ένα όμορφο λεξιλόγιο τρέφει όμορφες σκέψεις και συλλογισμούς.

Από το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ