Social Icons

.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Στη γενοκτονία, στους διωγμούς και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού του Πόντου από τις πατρογονικές του εστίες στρέφει το νου και την καρδιά με θλίψη και οδύνη ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος και βιώνει τα δραματικά γεγονότα της εποχής. Ένας φιλήσυχος, φιλόπονος και προοδευτικός λαός μετά από τα δραματικά γεγονότα μιας επτάχρονης Οθωμανικής Κατοχής (1916 – 1923 ) μεταβάλλεται σε λαό της προσφυγιάς και της διασποράς και απεγνωσμένα ζητά νέες εστίες και προοπτικές. Καταφεύγει στην Μητρόπολη του Ελληνισμού, κουβαλώντας μαζί του τον Πολιτισμό, τον Πόνο και το Δράμα του και αποζητά Εθνική Στοργή και Αποκατάσταση.
Η 19η Μαΐου είναι για ολόκληρο τον Ελληνισμό της γης μέρα μνήμης και υπενθύμισης των δυνών των Ελλήνων του Πόντου. Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαΐου 2010, πρώτη Κυριακή μετά τη 19η Μαΐου, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις και είναι οι ακόλουθες:
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ 2010

Α. ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
Ι) Γενικός σημαιοστολισμός των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των  Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από της 8ης πρωινής μέχρι τη δύση του ηλίου, της ημέρας της εορτής.
ΙΙ) Ώρα: 08.00π.μ. Ταυτόχρονη επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Νομαρχιακό Κατάστημα και στο Φρούριο της πόλης από τιμητικό άγημα του Στρατού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων.
ΙΙΙ) Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των  Ν.Π.Δ.Δ και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της 21ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης .
Β. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
Ι) Ώρα: 10.30π.μ. - Πέρας προσέλευσης επισήμων
ΙΙ) Ώρα: 11.00π.μ. - Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας στον Ιερό Ναό από τον κ. Εμμανουήλ Θεοδωρίδη, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας.
Γ. ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ύστερα, κατά την οικεία τάξη, ο Ιερός κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα, θα μεταβούν με επίσημη πομπή στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου, στην ομώνυμη πλατεία, όπου θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωα από τους κ.κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Διοικητής ΜΕΡΥΠ – Στρατηγός, Νομάρχη Φθιώτιδας, Δήμαρχο Λαμιέων, Εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, Πρόεδρο Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, Πρόεδρο Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» και Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας.
Μετά την κατάθεση των στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ώρα: 20.30μ.μ. Ταυτόχρονη υποστολή Σημαίας στο Νομαρχιακό Κατάστημα και το Φρούριο.
Μήνυμα του Θ. Χειμάρα για την επέτειο της Σφαγής των Ποντίων
Ο Νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Χειμάρας,  με την ευκαιρία της επετείου της Σφαγής των Ποντίων εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα: «Οι ελεύθεροι άνθρωποι της γης με θλίψη και οδύνη, μα και με οργή και αγανάκτηση, στρέφουν τη σκέψη τους  με ευλάβεια στα δραματικά γεγονότα της σφαγής, των διωγμών και του ξεριζωμού του Ελληνισμού του Πόντου. Τα γεγονότα αυτά σημάδεψαν με τα πιο μελανά χρώματα την ιστορία των πολιτισμών του κόσμου και υπογράμμισαν τη βαρβαρότητα του Τούρκου κατακτητή.
Με την ευκαιρία της επετείου της αποφράδας αυτής μέρας της 19ης  Μαΐου 1919, οι Πανέλληνες τελούν εκδηλώσεις μνήμης και σεβασμού στους πάνω από 350.000 νεκρούς Ποντίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους σε μια πρωτοφανή επιχείρηση γενοκτονίας.
Η θηριωδία αυτή εκδηλώθηκε με βασανιστήρια, διωγμούς, δημεύσεις περιουσιών, ταπεινώσεις και εκπατρισμό για επτά ολόκληρα χρόνια(1916-1923) και σκεπάστηκε με την τέφρα των νεκρών και τη σκοπιμότητα των μεγάλων δυνάμεων. Η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί την κορύφωση του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι με πόνο, πίκρα και απελπισία πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και της διασποράς ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Οι εκπατρισθέντες Έλληνες του Πόντου μετέφεραν στην Πατρίδα μας τα χαρακτηριστικά του υψηλού πολιτισμού τους και κατάφεραν να εμπνεύσουν στους συνέλληνες μηνύματα αγωνιστικότητας, πίστης και εργατικότητας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, με την ευκαιρία της επετείου μνήμης   της μέρας αυτής, τιμά και μνημονεύει με ευλάβεια όλους όσους σφαγιάστηκαν τόσο απάνθρωπα και αναίτια. Παρ’ όλο που η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνώρισε μέχρι σήμερα το φριχτό αυτό έγκλημα των απολίτιστων βαρβαρικών ορδών και δεν απέδωσε την οφειλόμενη δικαιοσύνη, με έμφαση και ένταση υπογραμμίζεται  η αναγκαιότητα της υπενθύμισης των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που αποτελούν σταθμούς στην πορεία της φυλής μας».

2 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου … «Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. [...]

    «Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
    «Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.



    Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
    Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
    Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ