Social Icons

.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Στον αστερισμό της απερισκεψίας


ταν είσαι 14 ετών έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Εχεις άπλετο χρόνο να μάθεις, να γνωρίσεις τον κόσμο, να ερωτευτείς, να ζήσεις τη χαρά μιας γεμάτης και ώριμης σεξουαλικής επαφής, όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή να τη βιώσεις. Εσύ όμως βιάζεσαι, ακριβώς επειδή είσαι 14 ετών. Θεωρείς ότι ο κόσμος σού ανήκει, εδώ και τώρα, ότι τίποτα δεν μπορεί να σε αγγίξει, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί ποτέ κάτι κακό σε εσένα. Είναι και οι φίλοι ή οι φίλες που έχουν κάνει σεξ εδώ και καιρό- εσύ πώς να μείνεις πίσω; Είναι και το αγόρι ή το κορίτσι σου, που τα «φτιάξατε» πρόσφατα, και αφού «κάνατε φάση» μια δυο φορές τώρα πρέπει να προχωρήσετε, αφού έτσι κάνουν όλοι. Και πού να χρησιμοποιείς προφυλακτικό τώρα, αφού χαλάει την εικόνα. Είπαμε, είσαι 14 χρόνων και πρέπει να ζήσεις τον μύθο σου.
Ο μύθος αυτός όμως μπορεί να μετατραπεί κυριολεκτικώς εν μια νυκτί σε μια όχι και τόσο παραμυθένια πραγματικότητα. Διότι οι άλλοι, οι φίλοι και οι γνωστοί, δεν θα είναι εκεί σε περίπτωση που ζήσεις μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία, δεν θα είναι εκεί αν μείνεις έγκυος, δεν θα είναι μαζί σου στο χειρουργικό κρεβάτι εάν πρέπει να κάνεις άμβλωση, δεν θα παίρνουν μαζί σου θεραπεία εάν κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είσαι όμως έφηβος και δυστυχώς όλα αυτά δεν τα σκέφτεσαι, όπως δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου των Αθηνών που έχει την έδρα της στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. &Αγλ. Κυριακού» (διευθυντής ο καθηγητής Δ. Καφετζής ).
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Ρediatric and Αdolescent Gynecology», περιελάμβανε 1.538 μαθητές από 20 Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και τα αποτελέσματά της μάλλον θα πρέπει να βάλουν σε σκέψεις τόσο τα ίδια τα παιδιά που παίζουν πολλές φορές... ρώσικη ρουλέτα με το μέλλον τους στον βωμό μιας απερίσκεπτης σεξουαλικής συνεύρεσης, αλλά πολύ περισσότερο τους γονείς, τους καθηγητές και την ίδια την πολιτεία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων της χώρας μας.
Το 16% των εφήβων που συμμετείχαν δήλωσε ότι έχει σεξουαλικές σχέσεις- τα «πρωτεία» κρατούσαν τα αγόρια, αφού η αναλογία σεξουαλικώς ενεργών αγοριών ήταν τρία προς ένα σε σχέση με τα κορίτσια. Το «ντεμπούτο» τους στο σεξ οι έλληνες έφηβοι το κάνουν στην ηλικία των 14 ετών κατά μέσο όρο- ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 20% των παιδιών ανέφερε όμως ότι είχε έστω και κάποιου άλλου είδους σεξουαλική εμπειρία, η οποία σε ορι σμένες περιπτώσεις ξεκινούσε από την ηλικία των 12 ετών!
«Υπάρχει όμως σωστή ηλικία για να ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα;» είναι το εύλογο ερώτημα που γεννάται. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κυρία Αρτεμις Τσίτσικα, «δεν υπάρχει μια απλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση,αλλά το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι η σεξουαλική πράξη είναι από τα κορυφαία και συγκλονιστικότερα γεγονότα της ζωής,αρκεί να υπάρχει η ψυχοκοινωνική και γνωσιακή ωριμότητα για την απόλαυσή της». Η κυρία Τσίτσικα εξηγεί ότι αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ηλικιακό κατώφλι και η συμβουλή εξατομικεύεται «είναι προτιμότερο να προάγεται η αποχή ως και την όψιμη εφηβεία, δηλαδή μετά τα 17 έτη,οπότε οι στόχοι της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης έχουν συνήθως κατακτηθεί και μια λειτουργική ρομαντική σχέση σε ρεαλιστικό πλαίσιο είναι πλέον εφικτή». Σύμφωνα με την ειδικό, η άποψη αυτή ισχυροποιείται από στοιχεία μελετών τα οποία αποδεικνύουν ότι η πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής ζωής των εφήβων συσχετίζεται με σχολική αποτυχία, με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, με μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα, με βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά και με άλλες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σχετικά με την εφηβική εγκυμοσύνη, τα δύο τρίτα των εφήβων που συμμετείχαν ανέφεραν εκ των υστέρων ότι θα προτιμούσαν να είχαν ξεκινήσει αργότερα τη σεξουαλική τους ζωή. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα...
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=335834&dt=06/06/2010#ixzz0q5RzcLyp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ