Social Icons

.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία «χαπιού του θάρρους»


Iσραηλινοί ερευνητές έκαναν για πρώτη φορά ένα σημαντικό βήμα, όπως πιστεύουν, για την δημιουργία ενός χαπιού που θα διώχνει τον φόβο, καθώς ανακάλυψαν ποια μέρη του εγκεφάλου αντιδρούν στο φόβο και ποια βοηθάνε στο ξεπέρασμά του, σε βαθμό που μερικοί θεωρούν ότι βρέθηκε το «κέντρο του κουράγιου» στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες του σημαντικότερου ισραηλινού επιστημονικού κέντρου, του Ινστιτούτου Βάιζμαν, όπως αναφέρουν σε εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Neuron” (Νευρών), ελπίζουν ότι τελικά θα δημιουργήσουν ένα χάπι που θα ενεργοποιεί εκείνα τα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία θα κάνουν τους ανθρώπους να ξεπερνάνε τις φοβίες τους, είτε αυτές αφορούν τις αράχνες, είτε τα ύψη, είτε τις ομιλίες μπροστά σε κοινό.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το Live Science, έκαναν έρευνες σε εθελοντές που φοβούνταν πολύ τα φίδια (οφιοφοβία), καταγράφοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους μέσω μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI). Οι επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται, όταν καταφέρνει κανείς να ξεπεράσει το φόβο του.
Όσο μεγαλύτερο ήταν το φίδι που οι εθελοντές είχαν το κουράγιο να φέρνουν οπτικά πιο κοντά τους (την εικόνα του, όχι το ίδιο το φίδι!), τόσο πιο πολύ ενεργοποιείτο η συγκεκριμένη περιοχή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έριξαν φως στη νευρωνική βάση του θάρρους στον άνθρωπο και ευελπιστούν ότι μπορούν να «χειραγωγήσουν» με φάρμακα το σχετικό «κέντρο» για θεραπευτικούς λόγους.
Προηγούμενή έρευνα έχει δείξει ότι οι θαρραλέοι άνθρωποι, που μένουν ψύχραιμοι σε δύσκολες καταστάσεις, παράγουν λιγότερη ποσότητα της «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης σε σχέση με τους φοβιτσιάρηδες και αγχωτικούς τύπους. Οι «ήρωες» επίσης εκκρίνουν περισσότερη ποσότητα από το νευροπεπτίδιο Υ, το οποίο αντισταθμίζει τη δράση της κορτιζόλης.
Η ισραηλινή έρευνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού, που προσπαθεί να δημιουργήσει τον «τέλειο» στρατιώτη στο πεδίο της μάχης.
Ένα χάπι που καταπολεμά το φόβο, ασφαλώς είναι πολύτιμο για ένα στρατιώτη (και τον διοικητή του…).
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ