Social Icons

.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Ανέστησαν" κορίτσι από την εποχή του Περικλή

Ένα εντεκάχρονο κορίτσι που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν απο... 2.500 χρόνια ανέστησε το ΤΕΙ Κρήτης. Η Μύρτιδα που πέθανε απο τυφοειδή πυρετό την εποχή του Περικλή έχει πλέον... σάρκα και οστά χάρις την επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Κρήτης
Η ανασύνθεση του προσώπου της Μύρτιδος ξεκινήσε πριν απο δύο χρόνια. Πρώτος σταθμός ήταν το θεραπευτικό ινστιτούτο «Εγκέφαλος», όπου ο ακτινολόγος Παναγιώτης Τούντας πέρασε το κρανίο από αξονικό τομογράφο. Τα στοιχεία του αξονικού τομογράφου εστάλησαν στο ΤΕΙ Κρήτης, όπου η ομάδα των κ. Μαραβελάκη και Αντωνιάδη δημιούργησε σε ψηφιακή μορφή αρχικά και στη συνέχεια ένα ακριβές αντίγραφο του αρχαίου κρανίου. Πάνω σ' αυτό το πρόπλασμα, το οποίο παρέλαβε ο γλύπτης Οσκαρ Νίλσον στη Σουηδία, «χτίστηκε» σε οκτώ μήνες η μορφή της Μύρτιδος. Ο ίδιος έχει κατασκευάσει και το πρόσωπο του Φιλίππου του Β'.
«Το 2007, στην 27η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έπεσε η ιδέα για την ανάπλαση της Μύρτιδος – ιδέα βασισμένη στην ανάπλαση που είχε γίνει του προσώπου του Φιλίππου και με το υλικό που είχα από τους σκελετούς του Κεραμεικού. Ολοκληρώσαμε τη δουλειά πριν από λίγους μήνες. Ομως, η ανάπλαση δεν έγινε πάνω στο αρχαίο κρανίο, φτιάξαμε ένα αντίγραφο. Αυτό έγινε στο κέντρο Εγκέφαλος από τον ακτινολόγο Παναγιώτη Τούλα, όπου ο αξονικός τομογράφος του κέντρου έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 64 τομές το δευτερόλεπτο.
Πήραμε τα στοιχεία που μας έδωσε ο κύριος Τούλας και τα στείλαμε στα Χανιά, στα ΤΕΙ Κρήτης, όπου οι καθηγητές Μαραβελάκης και Αντωνιάδης, με ειδικό πρόγραμμα υπολογιστών, έφτιαξαν ένα πιστό αντίγραφο του κρανίου. Αυτό εστάλη στη Σουηδία, στον ειδικό μοντελίστα Οσκαρ Νίλσον, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία της ανάπλασης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής της Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το κοριτσάκι λοιπόν είναι 11 ετών, φοράει φόρεμα σχεδιασμένο από τη Σοφία Κοκοσαλάκη, από λινό ύφασμα, πάνω στο οποίο η Ελένη Κλήμογιάννη ακολούθησε τον αρχαίο τρόπο ραφής.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το μόγγολο είναι Ελληνοπούλα?
    Θα έπρεπε να ντρέπεστε γι αυτή την ανάρτηση!
    Εγώ τα γράφω καλύτερα έστω και βρίζοντας!!!
    http://gamostavros.blogspot.com/search/label/%CE%BC%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. που το ειδες το μογγολακι;
    κι εξαλλου τι ειμαστε αρια φυλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήγαινε στο μπλογκ και θα δεις μια διαφορετική φωτογραφία, αλλά ταυτόχρονα, τόσο οικεία!

    Δηλαδή για σένα όποιος μιλά για Ελληνική κατατομή, είναι "φασίστας" και"Άρειος"?

    Να προσέχεις, γιατί έχει τσούχτρες!!!


    υ.γ. Α! τώρα το πρόσεξα!
    Έχεις ιστολόγιο για σωματικά ανάπηρους αλλά εσύ είσαι ΑΝΑΠΗΡΟΣ στο μυαλό!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ