Social Icons

.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φάλαινα διέσχισε το ένα τέταρτο της υδρογείου σε αναζήτηση συντρόφου

Περίπου 10.000 χιλιόμετρα κολύμπησε μία θηλυκή μεγάπτερη φάλαινα σε αναζήτηση συντρόφου, σύμφωνα με έρευνα θαλάσσιων βιολόγων. Η συγκεκριμένη φάλαινα τον Αύγουστο του 1999 είχε φωτογραφηθεί στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Βραζιλίας, ενώ το 2001 φωτογραφήθηκε έξω από την ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης, στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι ερευνητές, υπό τον Πίτερ Στέβικ του Κολλεγίου του Ατλαντικού στις ΗΠΑ, που μελετούν τις μεταναστευτικές συνήθειες των φαλαινών, κατάλαβαν ότι πρόκειται για την ίδια φάλαινα από το χαρακτηριστικό σχήμα της ουράς της και από ένα συγκεκριμένο μοτίβο σημαδιών πάνω της, καθώς κάθε μεγάπτερη φάλαινα έχει ιδιαίτερα σημάδια που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του είδους της.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μετακίνηση θηλαστικού που έχει ποτέ παρατηρηθεί στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κάλυψε σχεδόν διπλάσια απόσταση από εκείνη που διανύουν συνήθως αυτά τα θηλαστικά για αναπαραγωγικούς λόγους.
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις συνήθειες ζευγαρώματος των μεγάπτερων. Μέχρι τώρα, οι θαλάσσιοι βιολόγοι πίστευαν ότι μόνο τα αρσενικά μπορούσαν να καλύψουν τόσο μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας σύντροφο.
Σημειώνεται ότι οι μεγάπτερες φάλαινες έφτασαν κοντά στην εξαφάνιση τους εξαιτίας της υπεραλίευσης τους, όμως τελευταία θεωρείται ότι ο πληθυσμός τους ανακάμπτει διεθνώς.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ