Social Icons

.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Από τις τρελές αγελάδες στην Γρίπη των Χοίρων

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Πώς μεταδίδεται, υπάρχει θεραπεία, ποια είναι τα συμπτώματα, το εμβόλιο για την εποχική γρίπη παρέχει προστασία; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δίνει όλες τις απαντήσεις για τη νέα επιδημία.

Τι είναι η Γρίπη των Χοίρων

Η Γρίπη των Χοίρων είναι μία αναπνευστική νόσος που προσβάλει τους χοίρους, μέσω του ιού της γρίπης τύπου Α, και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πως μπορεί να προκαλέσει επιδημία στα ζώα. Η νόσος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1930.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Γρίπης των Χοίρων στους ανθρώπους

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα της Γρίπης των Χοίρων στους ανθρώπους δεν διαφέρουν πολύ – από όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά- από τα αντίστοιχα της κοινής εποχικής γρίπης.

Αυτά είναι:

·Πυρετός πάνω από 38,5 που επιμένει για περισσότερες από 3 ημέρες

·Αίσθημα κόπωσης

·Έλλειψη όρεξης

·Βήχας

·Ξερός λαιμός

·Σε κάποιες περιπτώσεις έμετος και διάρροια

Μπορούν οι άνθρωποι να προσβληθούν τρώγοντας χοιρινό;

Όχι. Οι ιοί της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδονται μέσω της διατροφής. Όταν μαγειρεύεται το χοιρινό σε θερμοκρασίες ανώτερες των 72 βαθμών Κελσίου, ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται. Επίσης, δεν υπάρχει σε αλλαντικά, διότι έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία.

Πώς μεταδίδεται;

Από ζώα σε άνθρωπο

Οι ιοί της γρίπης μπορούν να μεταδοθούν απευθείας από το χοίρο στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στο χοίρο. Η μετάδοση των ιών της γρίπης από τον χοίρο στον άνθρωπο είναι πιθανότερο να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους. Για παράδειγμα εργαζόμενοι σε χοιροστάσια που αγγίζουν δίχως γάντια, ή βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους χοίρους και αναπνέουν σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο

Επίσης είναι πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο όπως η εποχική γρίπη. Δηλαδή με τα σταγονίδια του σιέλου που εκτοξεύονται με το βήχα και το φτέρνισμα.

Τη μετάδοση ευνοούν αιρ-κοντίσιον, ταξίδια με αεροπλάνα και κλειστοί χώροι με κεντρικό εξαερισμό και θέρμανση, όπως σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν επίσης εάν αγγίξουν αντικείμενο το οποίο έχει πάνω τον ιό και στη συνέχεια βάλουν το χέρι στο στόμα, στη μύτη ή σε άλλο βλεννογόνο (αιδοίο, πρωκτό, βλέφαρα).

Το εμβόλιο για τη γρίπη αποτρέπει τη μόλυνση από Η1Ν1 των χοίρων;

Όχι. Το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων, γι’ αυτό το λόγο όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θεωρούνται καλυμμένοι έναντι του συγκεκριμένου ιού.

Υπάρχει θεραπεία για τη Γρίπη των Χοίρων;

Υπάρχουν 4 διαθέσιμα αντιϊκά με τις δραστικές ουσίες αμανταδίνη, ριμανταδίνη, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που καταπολεμούν τους ιούς της γρίπης.

Αν και οι περισσότεροι ιοί των χοίρων είναι ευάλωτοι και στα 4 φάρμακα, οι πιο πρόσφατοι ιοί της γρίπης των χοίρων αντιστέκονται στις ουσίες αμανταδίνη και ριμανταδίνη.

Προς το παρόν το Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτείνει τη χορήγηση, οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης για την πρόληψη και τη θεραπεία της εν λόγω νόσου.

Πόσοι ιοί της Γρίπη των Χοίρων υπάρχουν;

Όπως ο ιός του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β, που είναι η χειμερινή γρίπη που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι και ο ιός της Γρίπη των Χοίρων μεταλλάσσεται συνεχώς.

Εδώ και περίπου 80 χρόνια διαφορετικοί τύπου του ιού έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν 4 βασικοί υποτύποι του αιμόφιλου τηςγρίπης τύπου Α που έχουν απομονωθεί από τους χοίρους: οι H1N1, H1N2, Η3N2, Η2N1.

Ο πιο πρόσφατος που έχει τεθεί εν γνώσει των επιστημόνων είναι ο τύπος Η1Ν1 που απασχολεί αυτή τη στιγμή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ, ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ, ΦΟΝΙΚΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ, ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;

2 σχόλια:

  1. Τελικά, μόνο νόσως των ψαριών δεν εμφανίστηκε ακόμη θαρρώ, η κάνω λάθος;
    Ενημερωτικότατο Post, επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον Κατερίνα.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ. καλά, δεν είναι λάθος αυτό...μάτι βγάζει...άκου "νόσως" ...Το βρήκα! Αυτό είναι, έπαθα νόσο "ανορθογραφίας"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ