Social Icons

.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΨΩΜΙ


Συστατικά

* ½ του κιλού αλεύρι
* 5γρ.αλάτι
* 5γρ. ζάχαρη
* νερό περίπου ένα φλυτζάνι
* 25γρ. μαγιά
* 1κουτάλι της σούπας ξύδι
* σουσάμι, ρίγανη για ομορφιά

Εκτέλεση

Λειώνουμε την μαγιά σε ½ του φλυτζανιού χλιαρό νερό. Ζυγίζουμε σε ζυγαριά την ποσότητα από το αλεύρι που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε τύπο ψωμιού. Ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι μας το αλάτι,την ζάχαρη , το ξύδι. Προσθέτουμε την διαλυμένη μαγιά. Φτιάχνουμε μία μπάλα από ζυμάρι μαλακό, χωρίς να κολλά στα χέρι α μας. Διαφορετικά προσθετουμε λίγο αλευράκι. Το αφήνουμε σκεπασμένο - να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου. Όταν φουσκώσει κατά το 1/3 του όγκου του το πλάθουμε σε στρογγυλά καρβελάκια , πλεξούδες , μπαστουνάκια ή και τα χαράζουμε στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι για να δώσουμε το σχέδιο που μας αρέσει. Ρίχνουμε από πάνω την ρίγανη ή το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί που προηγουμένως αλείψαμε λίγο καλαμποκέλαιο και λίγο αλεύρι. Αυτό για να μην μας κολλήσουν στο ταψί μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150-170 βαθμούς Κελσίου τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Όταν μπήξουμε μία οδοντογλυφίδα και το ζυμάρι δεν κολλάει επάνω της και έχουν ροδίσει όμορφα , τότε έχουν γίνει. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα διατηρούμε σκεπασμένα( αφού κρυώσουν).
www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ