Social Icons

.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

''Κινέζικο ιστορικό κατάλοιπο" ... η πανώλη

Από την Κίνα ξεκίνησε την ολέθρια διαδρομή του, το βακτήριο της πανώλης, πριν 2.600 χρόνια, ενώ κατόπιν έφτασε στη μεσαιωνική Ευρώπη, μέσω του λεγόμενου Δρόμου του Μεταξιού, προκαλώντας την επιδημία του ''Μαύρου Θανάτου'', που εξόντωσε το ένα τρίτο του τότε ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Τα νέα αυτά δεδομένα, προέκυψαν από γενετική ανάλυση, μέσω της οποίας, διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανακάλυψε την προέλευση της καταστροφικής ασθένειας.
Συγκεκριμένα, μέσω γενετικών συγκρίσεων, μεταξύ 17 στελεχών του βακτηρίου της πανώλης, Yersinia pestis, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλα αυτά τα στελέχη πρέπει να κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, ενώ οι συγκρίσεις αυτές, επιτρέπουν στους ερευνητές να ιχνηλατούν την εξέλιξη του θανατηφόρου μικροβίου.
''Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πανώλη εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από περισσότερο από 2.600 χρόνια'' αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Πριν από περίπου 600 χρόνια, το Y.pestis ακολούθησε τον άνθρωπο στο Δρόμο του Μεταξιού από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη.
Τον 15ο αιώνα, η ασθένεια μεταφέρθηκε στην Αφρική, πιθανότατα ως λαθρεπιβάτης στην αποστολή του Κινέζου θαλασσοπόρου Ζανγκ Χε.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το μικρόβιο έφτασε και στην Αμερική μέσω Χαβάης.
Μετά την άφιξη της τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, η πανώλη εξαπλώθηκε σταδιακά στην ενδοχώρα.
Η φυσική δεξαμενή της ασθένειας είναι ορισμένα είδη τρωκτικών, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων.
Το βακτήριο μεταδίδεται στον άνθρωπο, από ψύλλους που είχαν νωρίτερα τσιμπήσει μολυσμένα τρωκτικά.
Προσβάλλει συνήθως τους λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας, για αυτό και είναι ευρέως γνωστή και σαν βουβωνική πανώλη.
cosmos

2 σχόλια:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ