Social Icons

.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Συνταγές της Φυλακής

«Συνταγές της Φυλακής» είναι ο τίτλος ενός μικρού... τσελεμεντέ με συνταγές μαγειρικής που δημιουργήθηκαν στην κουζίνα του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, από 18 ανήλικους κρατούμενους οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα μαθημάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων "Αρσις".
Οι 18 ερασιτέχνες... σεφ -στην πλειονότητά τους αλλοδαποί- μεταξύ των οποίων και ο μάγειρας της φυλακής -κρατούμενος και αυτός- χρησιμοποίησαν στις συνταγές τους απλά καθημερινά υλικά, που βρίσκονταν στα ψυγεία και τα μαγειρεία της φυλακής, αλλά και πολύ μεράκι, φαντασία, θέληση και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, με την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Στον πρόλογο του βιβλίου μαγειρικής των κρατουμένων, που περιλαμβάνει 17 συνταγές, η κυρία Κατερίνα Πούτου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινωνικής οργάνωσης "Αρσις", εκφράζει την ευχή: "...να απολαύσετε τα μενού που ακολουθούν με αγαπημένους ανθρώπους. Και θυμηθείτε να ευχηθείτε "καλή κοινωνία", αυτή είναι η ευχή της αποφυλάκισης. Και οι ευχές μπορούν να βγουν αληθινές".
Οπως αναφέρεται στις "Συνταγές της Φυλακής", το έντυπο εκδόθηκε το 2008, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης "Λειτουργία Κέντρου Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων Κρατουμένων και Αποφυλακισμένων στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α.", συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ.
"Στο εργαστήρι μαγειρικής συμμετέχοντες ήταν οι 18 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, που εργάζονταν εκείνη την περίοδο στα μαγειρεία, προετοιμάζοντας κάθε ημέρα το συσσίτιο για ολόκληρο τον πληθυσμό της φυλακής", αναφέρει στον πρόλογο της έκδοσης ο σύμβουλος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Παύλος Σαλίχος και συνεχίζει: "Μαζί με τις συνταγές, που μαθαίναμε κάθε Τρίτη στο εργαστήρι, στις συναντήσεις μας της Παρασκευής πειραματιζόμασταν με κάποιες διαφορετικού είδους "συνταγές": ομαδικής συνοχής, έκφρασης και επικοινωνίας".
Ενώ ο σεφ Γιάννης Γραμμένος (σ.σ. επελέγη από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία "ΠΥΡΝΑ", η οποία συνδιοργάνωσε τα μαθήματα μαγειρικής των κρατουμένων) δίνει τη δική του... γεύση στον πρόλογο των συνταγών, λέγοντας: "...προσπάθησα να θυμίσω στους ανήλικους και νέους φυλακισμένους πως το παρελθόν τους μπορεί να ξεχαστεί σαν μια γεύση που δεν τους ταίριαξε ποτέ...".
Συνταγές για φαγητά με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, καθώς και με ψάρια, λαχανικά και αβγά, αλλά και γλυκά, επινόησαν και μαγείρεψαν οι έγκλειστοι... σεφ, στο πλαίσιο επτά μαθημάτων μαγειρικής, που ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 29 Ιουλίου 2008.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ