Social Icons

.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η θερμότερη χρονιά το 2010

Δεν είναι τυχαίο ότι ψηνόμαστε μέσα στο  καταχείμωνο. Το 2010 θα είναι μάλλον η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών από καταβολής μετεωρολογικών στοιχείων (δηλαδή από το 1850!). Αυτό επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Κανκούν του Μεξικού.
Μέσα στη φετινή χρονιά σημειώθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Ρωσία, Γροιλανδία, Καναδά, Κίνα, Ν. Αφρική και Νότια Ασία. Οι ειδικοί μάς παρηγορούν ότι το 2011 θα είναι ελαφρώς δροσερότερο, λόγω του φαινομένου «Λα Νίνια», που θα ψυχράνει κάπως την επιφάνεια του Ειρηνικού. Δεν πρέπει όμως να ελπίζουμε σε αισθητή πτώση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της NASA στο Κανκούν, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το πρώτο δεκάμηνο του 2010 ήταν 0,58 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της τριακονταετίας ’61-’90. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ μέτρησε λίγο μικρότερη αύξηση (+0,54ΟC) , ενώ μέχρι στιγμής η χρονιά που διανύουμε είναι περίπου «ισόπαλη» με το -εξίσου ανυπόφορο- 1998.
Κάποιες επιμέρους μετρήσεις προκαλούν το δέος. Π.χ. ο φετινός Ιούλιος στη Μόσχα ήταν κατά 7,6ΟC θερμότερος από το κανονικό, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 2ΟC. Παρόμοια κύματα καύσωνα (με θερμοκρασίες 5 βαθμούς πάνω από το κανονικό) παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της αχανούς ρωσικής επικράτειας. Σοβαρή ξηρασία έπληξε μέχρι τον Αμαζόνιο, αλλά και οι υπερβόρειοι Καναδοί έζησαν τη θερμότερη χρονιά της ιστορίας τους. Ο «πυρετός» της Γης ευθύνεται για ποικιλία ακραίων φαινομένων, όπως οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν.
Οι ειδικοί στο Κανκούν έστειλαν σήμα κινδύνου και για την «υγεία» των ωκεανών. «Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρούμε τη μεγαλύτερη χημική αλλοίωση στις θάλασσες από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, 65 εκατομμύρια χρόνια πριν», ανέφερε έρευνα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP). Η τοξική επιβάρυνση των ωκεανών και των οικοσυστημάτων σε κοραλλιογενείς υφάλους, συνιστά ευθεία διατροφική απειλή και για την ανθρωπότητα, αφού οδηγεί σε αφανισμό όστρακα και θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια και αστακούς, που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε τοξικό περιβάλλον.
«Μας ανησυχεί περισσότερο η ταχύτητα των αλλαγών», τόνισε η Βρετανίδα ωκεανολόγος Κάρολ Τέρλι. Το ΡΗ των θαλασσών αλλάζει δραστικά επειδή απορροφούν το 25% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μετατρέποντάς το σε τοξικά παράγωγα.
45 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες
Θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο το κύμα ψύχους που σαρώνει Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, έχοντας προκαλέσει τουλάχιστον 45 θανάτους. Στη Μόσχα πέθαναν 11 άνθρωποι την τελευταία εβδομάδα, με το θερμόμετρο να πέφτει στους -24. Τουλάχιστον 18 άστεγοι ή μεθυσμένοι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία (ρεκόρ -33 βαθμοί), ενώ 1-4 νεκροί καταγράφηκαν από τις Αρχές σε Τσεχία, Λιθουανία και Γερμανία. Χιλιάδες επιβάτες διανυκτεύρευσαν σε ακινητοποιημένα λόγω του χιονιού τρένα στη Γερμανία, στην Ολλανδία «πάγωσαν» 400 χλμ. οδικού δικτύου και στη Βρετανία έκλεισε για πολλές ώρες το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, δεύτερο σε κίνηση επιβατών μετά το Χίθροου. Μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν επίσης Γαλλία και Ελβετία.
Στο μεταξύ, ισχυρές βροχοπτώσεις σαρώνουν τα Δυτικά Βαλκάνια, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές ρεύματος σε Βόρεια Αλβανία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Δυτική Σερβία, από την άνοδο της στάθμης των ποταμών Δρίνου και Λιμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ