Social Icons

.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Ο ποιητής του Αιγαίου"

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1979, όταν o Οδυσσέας Ελύτης παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. Και μ' εκείνη την, καθιερωμένη από το πρωτόκολλο, ελαφρά υπόκλιση ευγενείας, "ο ποιητής του Αιγαίου" ύψωνε την Ελλάδα στους γαλαξίες του λόγου.
Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια από τότε, το όνομα "Ελύτης" αντιφεγγίζει στη γη της παγκόσμιας ποίησης. Δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατό του, (18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς ) ο ποιητής είναι εδώ. Τραγουδιέται. Διαβάζεται. Μελετάται. Το όνομά του διαπέρασε τον χρόνο: 'Έχει κι ο θάνατος τη δικιά του Ερυθρά Θάλασσα" .
Ο κατά κόσμον Οδυσσέας Αλεπουδέλης, του Παναγιώτη και της Μαρίας Βρανά, με πατρική καταγωγή από την Παναγιούδα Λέσβου, γεννηθείς στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης, το τελευταίο παιδί από τα έξι της οικογένειας, ο γιός που αρνήθηκε να συνεχίσει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας, πήρε δικό του όνομα για να πορευτεί στον δρόμο της ποίησης.
Η δόξα, που ήρθε το 1964 με την μελοποίηση του "'Αξιον Εστί" από τον Μίκη Θεοδωράκη και η υποδοχή που είχαν τα προηγούμενα έργα του "Προσανατολισμοί", " Ήλιος ο Πρώτος", "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", " Η καλοσύνη στις λυκοποριές", δεν τον άλλαξαν.
Στην επτάχρονη χούντα, αν και δεν προχώρησε σε δήλωση κατά της δικτατορίας, κυκλοφόρησε δυνατά έργα συμβολισμού όπως: "Ήλιος ο ηλιάτορας", "Το φωτόδεντρο", αλλά και "Τα ρω του έρωτα", που είναι αλληγορικά και ριμαδόρικα τραγούδια με παιχνιδίσματα του στυλ "Θαύμασα τον Παρθενώνα/ και σε κάθε του κολόνα / βρήκα τον χρυσό κανόνα/ Όμως σήμερα το λέω/ βρίσκω το καλό κι ωραίο/ σε μία σπόρ Alfa Romeo"…
Συνέχισε την ποιητική γραφή μέχρι το τέλος της ζωής του, με κυριότερα δημιουργήματα "Τα ετεροθαλή", "Η Μαρία Νεφέλη", "Τρία ποιήματα σε σημαία ευκαιρίας", "Το μονόγραμμα", "Ο Μικρός ναυτίλος".
Τιμήθηκε και βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου. Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική τιμώμενος για το έργο του με το οποίο ανανέωσε την ποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ