Social Icons

.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αρωματικοί θησαυροί

Aπό την Eλινα Τριμπου
Μικρά τρυφερά φυλλαράκια και μικροσκοπικοί σπόροι έχουν τη δύναμη να αναβαθμίζουν κάθε συνταγή, χαρίζοντάς της την πολύτιμη φρεσκάδα τους και το ιδιαίτερο άρωμά τους.
θέλετε να δώσετε φρεσκάδα, άρωμα και γεύση στη μαγειρική σας; Τότε δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε τα υπέροχα, φρέσκα μυρωδικά και να παρακολουθήσετε απλά πιάτα να μεταμορφώνονται σε γευστικούς πειρασμούς. Εύκολα θα τα προμηθευτείτε στις λαϊκές αγορές, στα μανάβικα και στα super market. Φυσικά ένας μικρός κήπος ή ένα μπαλκόνι φτάνουν για να καλλιεργήσετε οι ίδιοι σε μικρά γλαστράκια τα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αρκεί να έχουν ήλιο και νερό. Για να κρατήσετε φρέσκα τα μυρωδικά σας, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό (όπως τα λουλούδια σε βάζο) και να τα τοποθετήσετε στην πόρτα του ψυγείου σας. Ετσι θα τα διατηρήσετε φρέσκα τουλάχιστον για 3 εβδομάδες. Κόψτε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε για το φαγητό σας. Φυσικά κάθε μυρωδικό ταιριάζει καλύτερα με διαφορετικά υλικά. Διαλέξτε το βασιλικό για συνδυασμούς με ντομάτες ωμές ή σε σάλτες, λευκά τυριά και κοτόπουλο, τον κόλιαντρο για κοτόπουλο, θαλασσινά και κολοκυθάκια, το δυόσμο για πατάτες, αρακά, κουκιά, αρνάκι, θαλασσινά, σαλάτες με ντομάτες και χαλούμι, το θυμάρι για κρέας, κοτόπουλο, ψητό κρέας ή ψάρι, πατάτες ακόμη και ζωμούς, τη ρίγανη για κρέας, κοτόπουλο, ψητό ψάρι, πατάτες και σάλτσες με λευκό κρασί, το δεντρολίβανο για θαλασσινά, ψάρια, αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο και πατάτες, το φασκόμηλο για χοιρινό, λουκάνικα και κοτόπουλο, τη λουίζα για χοιρινό, ψάρι, σέλερι και σελινόριζα, τη μαντζουράνα για κρέας, ντομάτα και κολοκυθάκια, το εστραγκόν για θαλασσινά, κοτόπουλο, αβγά, κρέμα γάλακτος και τέλος το μελισσόχορτο για θαλασσινά, φρούτα και γλυκές σάλτες παγωτών. Αν και κάθε μυρωδικό έχει τις δικές του αδυναμίες ως προς τα αγαπημένα του υλικά, δοκιμάστε να πειραματιστείτε μαγειρεύοντας με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και να ανακαλύψετε τις αποκλειστικές δικές σας γεύσεις.
Να θυμάστε για τα μυρωδικά ότι:

Δεν καταστρέφεται η γεύση και το άρωμά τους όταν τα βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν το πλούσια αρώματά τους στις συνταγές σας είναι να τα αφήσετε μέσα σε ελαιόλαδο αρκετές μέρες ή να τα ψιλοκό-ψετε και να τα ανακατέψετε με βούτυρο. Εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε σε αποξηραμένη μορφή, μειώστε την ποσότητά τους στο 1/2. Τέλος, ταιριάζουν στα ποτά, στα αναψυκτικά, στα αφεψήματα και στα γλυκά, προσφέροντας ακόμη πιο φρέσκια γεύση.

Βινεγκρέτ μυρωδικών
ΥΛΙΚΑ (για 500 ml)
75 ml κόκκινο κρασί, 75 ml κρασί Μadeira, 1 κουτ. σούπ. μουστάρδα Ντιζόν, 125 ml ζωμός κοτόπουλου, 2 κουτ. σούπ. ξίδι μπαλσάμικο, 6 κουτ. σούπ. ξίδι από βατόμουρα, 125 ml ελαιόλαδο, 100 ml ηλιέλαιο, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. μείγμα μυρωδικών (εστραγκόν, μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός), 1 κουτ. σούπ. ζάχαρη, αλάτι, μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε όλα τα υγρά και τα βράζετε μέχρι να μειωθεί η ποσότητά τους στο μισό. 2. Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε καλά. 3. Προσθέτετε το μείγμα των υγρών, ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε τη
βινεγκρέτ μυρωδικών σε αεροστεγές μπουκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ