Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Εξαφανίζονται τα αμφίβια
Ολοκληρώθηκε η πεντάμηνη αποστολή των ερευνητών σε 21 χώρες του κόσμου για την ανακάλυψη 100 ειδών αμφιβίων που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ωστόσο, από τα 100 είδη που ήταν ο στόχος, βρέθηκαν μόνο τέσσερα.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «αμυδρές ελπίδες» για μία ομάδα ζώων που απειλούνται από την μετανάστευση, τις ασθένειες, την μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.
Αυτό που τους «διαόλισε» περισσότερο ήταν η αποτυχία τους στον να βρουν το χρυσό φρύνο της Κόστα Ρίκα.
Το όμορφο αυτό ζώο δεν το έχει δει κανείς από το 1989 και πιστέυεται ότι έχει εξοντωθεί από μία μυκητιακή ασθένεια (chytridiomycosis).
Η επιστημονική ομάδα είχε ανακοινώσει προηγουμένως την εκ νέου ανακάλυψη τριών ειδών, την πλατύποδη μεξικανική σαλαμάνδρα των σπηλαίων (η οποία εθεάθη για τελευταία φορά το 1941), τον βάτραχο που ζει στις καλαμιές του όρους Νίμπα της Ακτής Ελεφαντοστού (τελευταία εμφάνιση το 1967) και του βατραγου Omaniundu από το Κονγκό (τελευταία εμφάνιση το 1979).
Η μοναδική προσθήκη στην τελική λίστα είναι ένας φρύνος (atelopus balios) του Ρίο Πεσκάδο, ένα από τα πιο επαπειλούμενα είδη του Ισημερινού.
Ομως, ανακάλυψαν ξανά κατά τύχη και μερικά αμφίβια που δεν εντάσσονται σε κάποια λίστα και σε μία παράλληλη έρευνα στην Ινδία ανακάλυψαν μερικά χαμένα είδη, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρήκαν μέσα σε κάδο απορριμμάτων.
«Μέσα από τις εκ νέου αυτές ανακαλύψεις εκφράζονται ελπίδες για αυτά τα είδη, όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η πλειονότητα των ειδών που αναζητούν οι ερευνητικές ομάδες δεν έχουν εντοπιστεί», αναφέρει ο Ρομπιν Μουρ, επικεφαλής της έρευνας.
«Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε στην μέση αυτού που ονομάζεται Εκτος Μεγάλος Αφανισμός, με είδη ζώων να εξαφανίζονται 100 με 1000 φορές, και τα αμφίβια είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή του κύματος αφανισμού», εξηγεί ο Μουρ.
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, η οποία έλαβε χώρα στην Αφρική και στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική.
Η ινδική αποστολή βρήκε πέντε χαμένα είδη, συμπεριλαμβανομένου του είδους του βατράχου με την φωλιά από φυσσαλίδες (Raorchestes chalazodes), που εθεάθη τελευταία φορά το 1874.Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πλάσμα με μπλε μηρούς και μάτια μαυρα με χρυσές «ψιχάλες», το οποίο ζει στις καλαμιές κατά την διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, ο τροπικός βάτραχος του Silent Valley (Micrixalus thampii) βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμμάτων.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα τέτοιο βάτραχο μετά από 136 χρόνια. Στα 25 χρόνια της έρευνας δεν έχω ξαναδει ομορφότερα χρώματα», δήλωσε ο δρ Biju, της ινδικής έρευνας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί παράλληλα με την αντίστοιχη στην Κολομβία.
Γενικότερα, τα αμφίβια είναι τα πιο απειλούμενα είδη ζωής στον πλανήτη, με 2/5 είδη να βρίσκονται στην διεθνή Κόκκινη Λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ