Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012
Είναι εγωιστής; Φταίνε οι ορμόνες του!
Η ορμόνη του ανδρικού φύλου, η τεστοστερόνη, μας καθιστά πιο εγωκεντρικούς και λιγότερο συνεργάσιμους – εύρημα το οποίο μπορεί να εξηγεί, μεταξύ άλλων, γιατί οι ομαδικές αποφάσεις και δουλειές συχνά αποτυγχάνουν εξαιτίας ενός εγωπαθή.
Η μελέτη διεξήχθη σε 34 γυναίκες, οι οποίες ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν συναντηθεί. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε 17 ζευγάρια, ζητώντας τους να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να αξιολογήσουν το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ τους.
Οι γυναίκες κλήθηκαν να εκτελέσουν τις ίδιες εργασίες, σε δύο ξεχωριστές ημέρες. Την μία ημέρα, όλες οι εθελόντριες είχαν πάρει ένα συμπλήρωμα τεστοστερόνης, ενώ την δεύτερη ημέρα πήραν μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).
Επιπλέον, μία άλλη μέρα εκτέλεσαν τις εργασίες η κάθε μία από μόνη της.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεργασία βοήθησε τα ζευγάρια να αποδώσουν καλύτερα απ’ ό,τι όταν κάθε μία γυναίκα δούλευε μόνη της. Επιπλέον, η συνεργασία ήταν φυσιολογική την ημέρα που οι εθελόντριες είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.
Την ημέρα, όμως, που είχαν πάρει το συμπλήρωμα της τεστοστερόνης, έγινε ο… κακός χαμός. Οι εθελόντριες συμπεριφέρονταν εγωκεντρικά και ήθελαν να περνάει το δικό τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν δίκιο ή άδικο.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η τεστοστερόνη επηρεάζει πολλές από τις συμπεριφορές μας – μεταξύ αυτών την αντικοινωνική συμπεριφορά και την επιθετικότητα.
«Όταν παίρνουμε αποφάσεις ως ομάδα, τραβάμε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην συνεργασία και στις δικές μας απόψεις», δήλωσε ο δρ Νικ Ράιτ, από το Κέντρο Νευροαπεικόνισης του University College στο Λονδίνο που εδρεύει στο Wellcome Trust, της Αγγλίας.
«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν το παρακάνουμε με την συνεργασία, δεν θα γίνει ποτέ αυτό που πραγματικά εμείς θέλουμε, ενώ αν το παρακάνουμε με το πείσμα και τον εγωισμό, είναι πολύ πιθανό να αγνοήσουμε μια σωστή κρίση από έναν συνεργάτη μας».
Ο δρ Ράιτ πρόσθεσε ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη πως η συμπεριφορά μας ρυθμίζεται από τις ορμόνες μας. «Ξέρουμε ήδη ότι ορμόνες όπως η οξυτοκίνη, μας κάνουν πιο συνεργάσιμους, αλλά θα υπήρχε πρόβλημα εάν διαθέταμε μόνο αυτές τις “υπάκουες” ορμόνες», είχε χαρακτηριστικά.
Το νέο στοιχείο είναι πως η τεστοστερόνη αυξάνει και τον εγωισμό μας, τόνισε. «Το να είναι κανείς εγωιστής τον βοηθεί να αναζητά την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά αποδεικνύεται πως η πολλή τεστοστερόνη μπορεί να μας “τυφλώσει” εξαιτίας του υπέρμετρου εγωισμού που επιφέρει, και έτσι να μας οδηγήσει σε λάθη», κατέληξε.
ta nea .gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ