Social Icons

.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Λόγια για το ψέμα

http://urbanpoetic.files.wordpress.com/2009/04/pinocchio.jpg
EDWARD R। FRIEDLANDER . Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να πιστεύουν σε όσα ψέματα τούς παρουσιάζουν ως διανοητικά και πολιτιστικά ανώτερους από τους άλλους.
Jacques Arenes .Το ψέμα αποτελεί το όπλο των αδυνάτων.
MARK TWAIN .Yπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές
Α.ΚΑΜΥ .Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.
Ανατόλ Φρανς .Χωρίς ψέματα , η ανθρωπότητα θα καταστρεφόταν από απελπισία και πλήξη .Β.ΓΚΖΕΓΚΟΡΤΣΙΚ .Οι δυο αλήθειες που μισούν η μία την άλλη είναι ικανοί να γεννήσουν χίλιες είδους ψέματα.
Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν .Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές γίνεται η αλήθεια .
Γ.ΜΠΡΑΚΟΥΕ . Η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
Γ.ΤΡΟΕΠΟΛΣΚΙ .Και το ψέμα μερικές φορές είναι ιερό σαν την αλήθεια: όταν η μητέρα τραγουδάει ένα χαρούμενο τραγούδι και χαμογελάει στο παιδί της που έχει ανίατη αρρώστια.
Γιόγκι Μπέρα . Τα μισά ψέματα που λένε για μένα δεν είναι αλήθεια .
Ζαν Ροστάντ . Στην πολιτική επιτίθενται στα χθεσινά ψέματα μόνο για να κολακεύσουν τα σημερινά.
Ι.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ . Το ψέμα τρώγεται καλομαγειρεμένο, η αλήθεια ωμή .
Καρλ Κράους (αυστριακός συγγραφέας) . «Αν ο ρεπόρτερ έχει σκοτώσει τη φαντασία μας με τις αλήθειες του, απειλεί τη ζωή μας με τα ψέματα του».
ΛΟΟΥΕΛ . Αυτός που λέει την αλήθεια, χτυπάει το ψέμα στην καρδιά.
Ντενί Ντιντερό . Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει , αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή τη ρουφάμε γουλίτσα γουλίτσα .
ΟΤΟ ΦΟΝ ΜΠΙΣΜΠΑΡΚ . Ποτέ οι άνθρωποι δεν λένε περισσότερα ψέματα απ' ότι έπειτα από ένα κυνήγι , κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και πριν από εκλογές .
Ουίνστον Τσόρτσιλ . Ένα ψέμα έχει κάνει το γύρο του μισού πλανήτη προτού η αλήθεια προλάβει να φορέσει το παντελόνι της .
ΣΟΦΟΚΛΗΣ . Το ψέμα ποτέ δε ζει για να γεράσει.
Στάνισλαβ Λετς . Ποτέ μη λες ψέματα όταν η αλήθεια είναι πιο επικερδής.
ΤΟΛΣΤΟΙ .Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος.
ΤΣΩΡΤΣΙΛ . Εάν η αλήθεια είναι πολύπλευρη, το ψέμα είναι πολύφωνο.
ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ . Σ' όλη μου τη ζωή έλεγα ψέματα. Ακόμα και τότε που έλεγα την αλήθεια. Ποτέ δε μιλούσα για χάρη της αλήθειας. Μιλούσα μόνο για χάρη του εαυτού μου. ... Το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να ζεις και να μη λες ψέματα... και να μην πιστεύεις το ψέμα σου.

* Παροιμίες
"Αλήθεια χωρίς ψέματα, φαϊ χωρίς αλάτι"
* Λαϊκή Σοφία .
Ο ΠΡΩΤΟΝ ΨΕΥΔΟΣ . "Το αρχικό ψέμα." Ειπώθηκε από τον Αριστοτέλη (Αναλυτικά πρότ. 66α 16: «Ο δε ψευδής λόγος γίνεται παρά το πρώτον ψεύδος»), που ήθελε να προφυλάξει από τα κακά συμπεράσματα που ακολουθούν μια πλανεμένη βασική σκέψη. Λέγεται σήμερα για ψέμα που μπορεί να έχει για επακόλουθο και άλλα.
asxetos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ