Social Icons

.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η μυρωδιά του σώματος προδίδει την προσωπικότητά μας



Η πρώτη μελέτη που δείχνει πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με τη μυρωδιά του σώματος είδε το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα έγινε στην Πολωνία, με επικεφαλής την ερευνήτρια Αγκνιέσκα Σοροκόβσκα από το πανεπιστήμιο του Wroclaw.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 30 άνδρες και 30 γυναίκες να φορούν λευκά T-shirts για τρεις συνεχόμενες νύχτες και να αποφύγουν στη διάρκειά τους αρώματα, αποσμητικά, σαπούνια, τσιγάρο, αλκοόλ και τρόφιμα με έντονη οσμή. Επιπλέον, τους υπέβαλαν σε τεστ προσωπικότητας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν τα μπλουζάκια των εθελοντών και τα έβαλαν σε διάφανες, πλαστικές σακούλες.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από 100 άνδρες και 100 γυναίκες να μυρίσουν τα μπλουζάκια και με βάση τη μυρωδιά να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από 0 έως 10, πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Τρία από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αξιολογήθηκαν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια από τους εθελοντές: η εξωστρέφεια, ο νευρωτισμός και η κυριαρχικότητα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στη συσχέτιση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με την έκκριση ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν τη μυρωδιά μας. Οι κυριαρχικές προσωπικότητες λ.χ. μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους ιδρωτοποιούς αδένες.
http://www.ourlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ