Social Icons

.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Επιπόλαια καταπίνουν χάπια οι Έλληνες



Ακριβά και περισσότερα φάρμακα απ' ότι χρειάζεται συνταγογραφούν οι γιατροί, απαντά η πλειοψηφία των πολιτών, που σε ποστοστό 84% δηλώνει ότι υπάρχει πολυφαρμακία και αυτή οφείλεται στους γιατρούς κατά 50%, στους ασθενείς 24% στις φαρμακευτικές εταιρίες19% και 4% στους φαρμακοποιούς. Σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα και το 95% ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την Υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον προηγούμενο μήνα, σε δείγμα 1008 ατόμων.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες, παίρνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%), το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, στους 4 από τους 10 (41%), το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.
Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξηση της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που κατέγραψε η έρευνα είναι η ελλιπής ενημέρωση για τα φάρμακα που παίρνουν, καθώς ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που ενδεχομένως καταναλώνει, δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ το 13% δεν γνωρίζει καλά τις οδηγίες για το πως πρέπει να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους.
Επίσης οι εννιά στους δέκα πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν σπίτι.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ