Social Icons

.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Γιορτή του χαλβά

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2009 ημέρα Κυριακή στα Φάρσαλα διοργανώνεται η 5η γιορτή χαλβά από το Δήμο Φαρσάλων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτ/ση Λάρισας και τους χαλβαδοποιούς.

Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και Κώστα Μακεδόνα
Λίγα για την ιστορία:
ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Τα Φάρσαλα είναι γνωστά και ως Φέρσαλα η Φάρσαλος.Ηταν ένα από τα κυριότερα κέντρα βαφής βαμβακερών ειδών.Ονομαστό όμως προϊόν από εκατοντάδες χρόνια είναι και παραμένει ο (σαπουνέ) χαλβάς.Αγνωστο πότε άρχισε να παρασκευάζετε αλλά η πρώτη μαρτυρία για τον χαλβά γίνεται το 1466.

Ο Ιωάννης Οικονόμου ο Λαρισαίος το 1817 αναφέρει τον χαλβά και τα στραγάλια των Φαρσάλων ως τα (αξιολογότερα της Θεσσαλίας).Ο Αλ.Φιλαδελφεύς γράφει:<<Τα Φάρσαλα είναι γνωστότερα και φημίζονται περισσότερον δια τον γευστικότατον και μελισταγήν χαλβά των,όστις είναι ο ανά πάσαν την Ελλάδαν κάλλιστος και θαυμαστότατος>>.Στα τέλη του 19ου αιώνα έχουμε πολλούς άριστους τεχνίτες του χαλβά στα Φάρσαλα.Αυτοί είναι οι Καλταμπάνης,ο Οικονόμου ο Κ.Γωβέλης,ο Κουλιάμπας,ο Μπουλασίκης.ο Σπανός και ο Κωνσταντίνου.Αργότερα τα μυστικά της τέχνης του χαλβά τα παρέλαβαν ο Αριστείδης Συρόπουλος,ο Φέκκας,ο Καπιτσίνας,ο Δημουλάς,ο Δεληδημητρίου Δημήτριος ,ο οποίος είναι και δωρητής του Δήμου Φαρσάλων κ.ά.
Και το μυστικό της παρασκευής του χαλβά συνεχίζεται ως τις μέρες μας με τους άξιους μαθητές των παραπάνω χαλβαδοποιών.Παραδοσιακό προϊόν των Φαρσάλων ο χαλβάς παρασκευάζεται με αγνά υλικά και μοναδική μαστοριά και έχει μοναδική γεύση.
Το μεγάλο μυστικό είναι η τέλεια καραμελωμένη κρούστα που μόνο οι μεγάλοι Φαρσαλινοί μύστες του χαλβά ξέρουν να κάνουν.Ο χαλβάς παρασκευάζετε και με λάδι ως νηστίσιμος .
Τα κύρια συστατικά του χαλβά είναι:
© Νεσεστές
© Ζάχαρη
© Καλό αμύγδαλο

© Άριστης ποιότητας γίδινο βούτυρο


 ΠΗΓΗ:  http://www.larissa-chamber.gr/Uploads/Files/Eidisis/SAX9.pdf





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ