Social Icons

.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η λίμνη Σμοκόβου


Η λίμνη Σμοκόβου είναι μια τεχνητή λίμνη (φραγμαλίμνη) η οποία δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Ονόχωνου και τις απορροές του οροπεδίου της Ξυνιάδας (όπου υπήρχε η ομώνυμη λίμνη), μέσω του στραγγιστικού καναλιού μέσω του οποίου αποξηράνθηκε η προϋπάρχουσα λίμνη του οροπεδίου.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 2003. Το φράγμα είναι χωμάτινο, με μήκος περίπου 460 μέτρα και ύψος 104 μέτρα. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. m3 και η έκταση που καταλαμβάνει σε 9.000 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που συγκρατούνται στον ταμιευτήρα θα αρδεύονται 250.000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων Η έξοδος της σήραγγας μεταφοράς των υδάτων βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το Δ. Δ. Λεονταρίου και 1.120 μ. από τη λίμνη. Στο μέλλον, πρόκειται να λειτουργήσει με τα νερά της λίμνης και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η λεκάνη απορροής της λίμνης και η γύρω περιοχή στην οποία αυτή βρίσκεται, χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία χαμηλών ορεινών όγκων. Η οικολογική αξία της περιοχής έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι διατηρεί σημαντικές εκτάσεις με δάση φυλλοβόλων και μεσογειακή μακκία, όχι όμως σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, κυρίως εξαιτίας της επί σειρά πολλών δεκαετιών της εκτατικής κτηνοτροφίας με αιγοπρόβατα (που δημιουργεί προβλήματα κυρίως στη βλάστηση μακκί) και του παραγωγικού χαρακτήρα που έχει δοθεί στα δρυοδάση.

Η λίμνη Σμοκόβου, ως νεοσύστατη φραγμαλίμνη, μπορεί να θεωρηθεί ολιγότροφη (μη παραγωγική) και με όχι καλά ανεπτυγμένο τροφικό πλέγμα. Επειδή όμως είναι νεοδημιουργημένη, σχεδόν απουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία για το οικολογικό σύστημα που αυτή διατηρεί. Απαιτούνται στο μέλλον εκτεταμένες μελέτες και έρευνες για την πληρέστερη αξιολόγηση του οικοσυστήματός της. Το υψόμετρο της επιφάνειας της λίμνης βρίσκεται περίπου στα 380 μέτρα.

Από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η λίμνη στο μέλλον είναι η ο προορισμός της για αρδευτικούς ή και αρδευτικούς σκοπούς, χρήσεις που θα επιφέρουν σημαντική ετήσια αυξομείωση της στάθμης της, ανάλογα και με το καθεστώς απόληψης του υδατικού αποθέματος που θα εφαρμοστεί από τους τοπικούς φορείς.

Η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Καρδίτσας και κοντά στ Δ.Δ. Λουτροπηγής (Σμόκοβο), στο νότιο τμήμα του νομού.

ΠΗΓΗ

Έχουν φυσικά ανοίξει και ταβερνούλες με πεντανόστιμα εδέσματα. Δεν είναι μακριά από το χωριό μας και αξίζει να την επισκεφτείτε.

4 σχόλια:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ