Social Icons

.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οστεοαρθρίτιδα από τα αθλητικά παπούτσια;



Μεγάλη έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας, που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, σχετικά με το τρέξιμο και τα αθλητικά παπούτσια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα αθλητικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά τα τελευταία χρόνια ενδέχεται να εντείνουν την πίεση στις αρθρώσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από το να έτρεχε κάποιος ξυπόλυτος ή να φορούσε τακούνια.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η αυξημένη πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα, τους γοφούς και τους αστραγάλους, ωστόσο δεν συνιστούν να ξεφορτωθούμε τα αθλητικά μας ούτε να τρέχουμε ξυπόλυτοι καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους.

«Ενώ η άσκηση είναι αναμφίβολα ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, το τρέξιμο και το περπάτημα εντείνουν την πίεση στις αρθρώσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες για οστεοαρθρίτιδα», επισήμανε η δρ. Κέησι Κέριγκαν, επικεφαλής της έρευνας.

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση. Αν ο χόνδρος καταστραφεί ή χαθεί, τότε τα κόκαλα τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, κάτι που προκαλεί μεγάλο πόνο.

Οι δρομείς λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα.

ΠΗΓΗ http://www.i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ