Social Icons

.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ο καρκίνος προτιμά τους άνδρες


ΑΠΟ http://www.imerisia.gr

Του Τάσου Σαραντή

Ο καρκίνος των πνευμόνων, μία από τις χειρότερες μορφές της νόσου, έχει διαφορετική «βιολογία» στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ασθένεια στις γυναίκες είναι λιγότερο πολύπλοκη.
Αμερικανοί ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις 787 ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και ανέλυσαν το DNA τους, διαπίστωσαν ότι «η βιολογία του γυναικείου καρκίνου είναι δραματικά διαφορετική από του ανδρικού», καθώς ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες η ασθένεια είναι πολύ λιγότερο πολύπλοκη.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνα υπό τον ινδικής καταγωγής δρα Ανίλ Πότι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η έρευνα δείχνει, όπως έχουν δείξει και άλλες πρόσφατες μελέτες, ότι ο καρκίνος είναι πολύ πιο πολύπλοκος γενετικά από ό,τι νόμιζαν (και ήλπιζαν) οι γιατροί πριν από λίγα χρόνια.

Γενετικά τεστ
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει, ώστε να υπάρξουν καλύτερα γενετικά τεστ για τον καρκίνο, προκειμένου να καθορίζεται η γενετική «υπογραφή» του καρκινικού όγκου σε κάθε ξεχωριστό ασθενή και να δίνονται ειδικά φάρμακα, που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.
Ήδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν τέτοια φάρμακα, τα οποία «στοχεύουν» σε επιμέρους γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο (ΑstraZeneca - Iressa, Roche - Tarceva, Eli Lilly - Erbitux).

Αιτία θανάτου
Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας 1,3 εκατομμύρια άτομα ετησίως.
Επειδή συνήθως δεν έχει πρόωρα συμπτώματα, πολλοί ασθενείς το μαθαίνουν όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, είναι ένας λόγος που το ποσοστό επιβίωσης είναι 15%. Οι ογκολόγοι προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθενή και η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην κατάταξη των ασθενών ανάλογα με το «μοριακό προφίλ» τους, πράγμα που θα επιτρέψει καλύτερο «ταίριασμα» ασθενούς και φαρμάκου.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ