Social Icons

.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Νεότερες θεραπευτικές εξελίξει στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΣΚΠ)

Εικόνα
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική προσπάθεια αντιμετώπισης της ΠΣ την τελευταία 20ετία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα έχουμε καταφέρει να παρέμβουμε ευνοϊκά στη φυσική ιστορία της νόσου χαρίζοντας στους ανθρώπους με ΠΣ καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες πρώτης επιλογής που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια (Ιντερφερόνη β-1a 22 mcg, & 44 mcg υποδόρια, Ιντερφερόνη β-1a 30 mcg, ενδομυϊκά, Ιντερφερόνη β-1b 250 mcg, υποδόρια και οξική γλατιραμέρη 20 mg υποδόρια) μειώνουν τη συχνότητα των υποτροπών και επιβραδύνουν την πορεία της νόσου. Στο πρόσφατο παρελθόν προστέθηκε στη θεραπεία ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (natalizumab) με καλά αποτελέσματα στις υποτροπές και την εξέλιξη της αναπηρίας, το οποίο όμως χορηγείται σε ασθενείς με πολύ ενεργό νόσο και σαν φάρμακο δεύτερης επιλογής σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις παραπάνω θεραπείες. Η χορήγηση πρέπει να επανεξετάζεται στα δύο χρόνια θεραπείας. Σαν τρίτη επιλογή έχουμε το άνοσο κατασταλτικό μιτοξανδρόνη για μέχρι ενάμισι χρόνο θεραπεία.
Παρόλη όμως την πρόοδο που έχει γίνει στη θεραπευτική προσέγγιση
της ΠΣ υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φάρμακα που θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα είναι ασφαλή και θα μπορούν να λαμβάνονται ευκολότερα από τον ασθενή.

Πρόσφατα εγκρίθηκε και κυκλοφορεί στην Ελλάδα μια ηλεκτρονική συσκευή αυτοχορήγησης, με την ονομασία RebiSmartΤΜ. Η συσκευή αυτή αποτελεί μια καινοτομία προς όφελος των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και συνδυάζεται με τα φυσίγγια πολλαπλών δόσεων της ιντερφερόνης β-1a (22mcg, & 44mcg,). Το φυσίγγιο τοποθετείται στη συσκευή μια φορά εβδομαδιαίως και καλύπτει πλήρως τη θεραπεία για 3 δόσεις, δηλαδή για ολόκληρη την εβδομάδα ενώ μπορεί να μείνει και εκτός ψυγείου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Η συσκευή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και παρέχει πολλές ευκολίες. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της είναι το γεγονός ότι σε καμία φάση της διαδικασίας δεν είναι ορατή η βελόνα, γεγονός που πολλές φορές προκαλούσε άγ χος. Η έγχυση γίνεται μόνο όταν η συσκευή είναι κατάλληλα τοποθετημένη πάνω στο δέρμα ενώ η διαδικασία διακόπτεται σε περίπτωση που η ένεση δεν πραγματοποιείται σωστά.

Επιπλέον μπορούν να ρυθμιστούν ηλεκτρονικά πολλές παράμετροι, όπως η ταχύτητα και το βάθος της βελόνας και η ταχύτητα που θα γί νει η έγχυση του φαρμάκου. Συγχρόνως διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο με τις ημερομηνίες που έγιναν οι ενέσεις ώστε να γνωρίζει ο ασθενής αν ακολουθεί σωστά την θεραπεία του. Η συσκευή αναμένεται σε γενικές γραμμές να προ σφέρει μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερη άνεση στις μετακινήσεις των ατόμων με Π.Σ.
Στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν στη διάθεση μας και νέα φάρμακα με πολύ καλή
αποτελεσματικότητα, που θα χορηγούνται από το στόμα βελτιώνοντας περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για δύο από αυτές τις ουσίες. Η πρώτη ονομάζεται κλαδριβίνη και θα λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή δισκίων ενώ η χορήγηση της θα γίνεται 2 και σε μερικές περιπτώσεις 4 φορές το χρόνο. Η άλλη ουσία που αναμένεται να εγκριθεί ονομάζεται φινγκολιμόδη και θα λαμβάνεται καθημερινώς από το στόμα.
Τέλος αναμένονται νέες ουσίες που βρίσκονται ακόμη σε στάδια κλινικής έρευνας όπως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με την ονομασία alemtuzumab καθώς και άλλες ουσίες που θα
λαμβάνονται από το στόμα με τα ονόματα laquinimod , ΒG12 και η οιστριόλη για τις γυναίκες.

Αναστάσιος Ωρολογάς
Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Σ.Κ.Π Μέλος της Διεθνούς Ιατρικής και Επιστημονικής Επιτροπής της ΜSIF

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ