Social Icons

.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πιο κοντά στον περιορισμό των πειραμάτων στα ζώα


Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν ευρωπαϊκό νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς. Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, προτού υιοθετηθεί οριστικά.
Το κείμενο αυτό προβλέπει κυρίως «την αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με μία μέθοδο υποκατάστασης που θα είναι επιστημονικά ικανοποιητική». Επίσης αξιώνει «να μειωθεί στο ελάχιστο ο πόνος που προκαλείται στα ζώα». Τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιούνται, επισημαίνεται, μόνο για πειράματα που έχουν στόχο την πρόοδο της έρευνας για τον άνθρωπο, τα ζώα και τις ασθένειες (καρκίνος, διάφορες σκληρύνσεις, νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον).
Από το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, με εξαίρεση τους ελέγχους για την τοξικότητα μακράς διάρκειας, οι οποίοι θα απαγορευτούν επίσης το 2013. Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό, θα απαγορευτούν τα πειράματα σε μεγάλα είδη πιθήκων, όπως οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ουραγκοτάγκοι. Επίσης θα επιβληθεί «αυστηρή απαγόρευση» στη χρήση πρωτευόντων θηλαστικών.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ωστόσο φόβους για μεταφορά της έρευνας εκτός Ευρώπης, αν η απαγόρευση που θα ισχύσει είναι εξαιρετικά αυστηρή. Οι ευρωβουλευτές προέβλεψαν την ύπαρξη μιας ρήτρας στο νομοσχέδιο που θα λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας.
Αυτή θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη που θα την επικαλούνται να παρακάμψουν τους κανονισμούς του μελλοντικού νόμου μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που θα αιτιολογούνται επιστημονικά και αφού έχουν προειδοποιήσει εκ των προτέρων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ