Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Οι 15 + 1 σιδηρές κυρίες της εξουσίας
άσκηση της εξουσίας ταυτίστηκε με τον άνδρα για τόσο πολύ καιρό ώστε ο αγώνας για να γίνουν οι γυναίκες «το άλλο μισό της πολιτικής» υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της Ιστορίας. Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 1960 στη Σρι Λάνκα, όταν η Σιριμάβο Μπανταρανάικε εξελέγη η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο.
Η νίκη της γκρέμισε τα στερεότυπα αιώνων δείχνοντας τον δρόμο της εξουσίας στην Ιντιρα Γκάντι, στη Μάργκαρετ Θάτσερ και στις σιδηρές κυρίες που ακολούθησαν. Σήμερα, μετά την εκλογή της Τζούλια Γκίλαρντ στην πρωθυπουργία της Αυστραλίας, σε αυτό το κλειστό κλαμπ ανήκουν 16 γυναίκες ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.
Πρώτη είναι βέβαια η Ανγκελα Μέρκελ. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, η καγκελάριος της Γερμανίας θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη. Πιο βόρεια, η Φινλανδία εξέλεξε το 2000 την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της.
Αν και η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Τάρια Χάλονεν κέρδισε τις εκλογές με 46% των ψήφων, στη διάρκεια της θητείας της η δημοτικότητά της εκτινάχθηκε στο 88%, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί πανηγυρικά το 2006. Αυτή την εβδομάδα όρκισε και την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, τη Μάρι Κιβινιέμι.
Η Ισλανδία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της τον Φεβρουάριο του 2009. Η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δηλώνει μάλιστα ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη.
Η Μαίρη Μακ Αλίζ είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας, αλλά η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που διαδέχθηκε μια άλλη, τη Μαίρη Ρόμπινσον, στην κορυφή της ηγεσίας του κράτους. Κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία και κυβερνά από το 1997, υπηρετώντας σήμερα δεύτερη συνεχή θητεία.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν μασάει τα λόγια της και έχει μαύρη ζώνη στο καράτε. Εξελέγη τον Ιούλιο του 2009, με μια σαρωτική νίκη.
Η πρώην δημοσιογράφος Γιαντράνσκα Κοσόρ ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της Κροατίας το 2009, μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ιβο Σάναντερ, ο οποίος την πρότεινε για τη θέση του.
Μετά τις ταραχές του περασμένου Απριλίου και την ανατροπή του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ , προσωρινή πρόεδρος της Κιργιζίας ανέλαβε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα . Εχει αναλάβει να οδηγήσει στις κάλπες, το 2011, την ταραγμένη χώρα του Καυκάσου. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής μετά την Ιζαμπέλ Μαρτίνες ντε Περόν (1974-1976), αλλά η πρώτη που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα. Ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2007 διαδεχόμενη τον σύζυγό της Νέστορ Κίρτσνερ .
Τον περασμένο Μάιο η Λάουρα Τσιντσίλα έσπασε πρώτη το ανδρικό μονοπώλιο στην προεδρία της Κόστα Ρίκα.
Υπήρξε μια από τους δύο αντιπροέδρους του απερχόμενου Οσκαρ Αρίας Σάντσες και εξελέγη στη θέση του με μεγάλη πλειοψηφία.
Μετά την Κορασόν Ακίνο, η Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο είναι η δεύτερη κυρία που ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππινών. Κόρη του πρώην προέδρου Ντιοσντάντο Μακαπαγκάλ, ορκίστηκε για πρώτη φορά το 2001, επανεξελέγη το 2004 και είναι η δεύτερη μακροβιότερη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
Η χώρα της Ιντιρα Γκάντι εξέλεξε πρώτη γυναίκα πρόεδρο την Πρατίμπα Πάτιλ. Πρώην κυβερνήτις της επαρχίας του Ρατζαστάν, εργαζόταν ως δικηγόρος προτού αναμειχθεί στην πολιτική.
Η Χασίνα Ουαζέντ έχει εντυπωσιακή πολιτική πορεία. Υπηρετεί τη δεύτερη θητεία της ως πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές. Εξελέγη πρόεδρος του κόμματός της το 1981 ενώ βρισκόταν αυτοεξόριστη στη Βρετανία, όπου είχε καταφύγει μετά τη σφαγή της οικογένειάς της στο πραξικόπημα του 1975.
Η Κάμλα Περσάδ-Μπισεσάρ είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Δημοκρατίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ορκίστηκε τον περασμένο Μάιο, επικεφαλής ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων.
Αν και δεν θεωρείται αρχηγός κράτους, η Ντόρις Λόιτχαρτ έχει αναλάβει για εφέτος την κυλιόμενη προεδρία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ