Social Icons

.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τεστ αγάπης προβλέπει το μέλλον της σχέσης σας

Ησχέση σας έχει μέλλον ή οδηγεί σε αδιέξοδο; Ενα πρωτοποριακό «τεστ αγάπης», που σχεδίασαν Αμερικάνοι επιστήμονες μπορεί να δώσει την απάντηση καθώς όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στον χωρισμό.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόναλντ Ρόγκε κατάφεραν, με την χρήση του σχετικού κουίζ, να προβλέψουν με επιτυχία για περισσότερα από 50 ζευγάρια αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Το τεστ χρησιμοποιεί μια ψυχολογική τεχνική για να ανακαλύπτει


τι σκέφτονται πραγματικά οι άνθρωποι για το σύντροφό τους και «κρίνει» ανάλογα με το πόσο εύκολα οι δύο σύντροφοι συσχετίζουν το «έτερον ήμισύ» τους με θετικές ή αρνητικές λέξεις.
Αν για παράδειγμα κάποιος συσχετίζει αυθόρμητα τον σύντροφό του με λέξεις θετικού περιεχομένου, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να ζουν μαζί στο μέλλον.
Στο πείραμα συμμετείχαν 116 εθελοντές από τους οποίους οι 19 χώρισαν από τους συντρόφους τους επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσειςτων ερευνητών που είχαν «προβλέψει» ότι θα χώριζε το 16% του δείγματος.
«Αυτό που είναι εντυπωσιακό από την έρευνά μας είναι ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερη δουλειά πρόβλεψης σε σχέση με το τι οι ίδιοι οι άνθρωποι μας είπαν. Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικά αισθήματα για τους συντρόφους τους, είχαν περίπου επταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Ρέγκε στην εφημερίδα Τέλεγκραφ.
Το «τεστ αγάπης» περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων.
Οι εθελοντές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή τρία είδη λέξεων:
* «Θετικές» λέξεις (π.χ. σχετικές με την ειρήνη ή το μοίρασμα),
* «Αρνητικές» λέξεις (όπως ο θάνατος ή μια τραγωδία)
* Το όνομα του συντρόφου τους.
Ανάλογα με τις επιλογές και τις συσχετίσεις που καλούνταν να κάνουν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπορούσαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή δεν εκφράζουν τα πραγματικά αισθήματά τους στους ερευνητές ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ορισμένοι νομίζουν ότι είναι βαθιά ευτυχισμένοι, δίχως να είναι στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, το νέο τεστ, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.
Η χρησιμοποιούμενη ψυχολογική τεχνική συσχέτισης των λέξεων με τα συναισθήματα έχει επίσης αξιοποιηθεί για την αποκάλυψη των τάσεων ρατσισμού ή διαφόρων άλλων προκαταλήψεων, αισθήματα που επίσης οι άνθρωποι αποφεύγουν συνήθως να αποκαλύψουν σε μια έρευνα  ή ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ