Social Icons

.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Παντελάκης : Μάθημα ζωής από την κορυφή της Ευρώπης

Από την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης το ίδιο πάντα μήνυμα: η ζωή είναι είναι υπέροχο ταξίδι, ό τι και να σου συμβεί, αρκεί να έχεις τη δύναμη και τη θέληση να το ζήσεις.
Και σίγουρα αυτό έχει αποφασίσει να κάνει ο Δημήτρης Παντελάκης, που σκαρφάλωσε σε υψόμετρο 5.642, παρά τη σοβαρή ασθένειά που τον ταλαιπωρεί από την πιο τρυφερή του ηλικία.
Στα 25 του χρόνια
(είκοσι χρόνια μετά τη διάγνωση της αρρώστιας του), πάτησε μαζί με άλλους επτά Έλληνες ορειβάτες στη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Ελ Μπρους στον Καύκασο.
Με κύριο στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα στους νέους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με αυτόν και να αποδείξει ότι οι υψηλοί στόχοι δεν είναι απάτητες κορυφές για κανέναν.
Ο Δημήτρης Παντελάκης πάσχει από κυστική ίνωση, την πιο γνωστή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής, που επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση.
Οι φορείς του παθολογικού γονιδίου (που την προκαλεί) υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000 αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.
Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παραγωγή ιδιαίτερα πυκνής βλέννας που φράσσει τα διάφορα όργανα και τους πόρους του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας.
"Όπως είναι γνωστό, σε μεγάλο υψόμετρο η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι λιγότερη από το κανονικό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα της ανάβασης για άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Είμαστε σίγουροι όμως ότι ο φίλος μας ο Δημήτρης, με τη θετική ενέργεια που έχει και την καλή φυσική του κατάσταση, θα αποδείξει σε όλους ότι, ακόμη και αν πάσχει από μια τόσο βαριά ασθένεια (που προκαλεί το θάνατο), έχει τα ψυχικά αποθέματα να επιτύχει πολλά. Πρόσφατα μάλιστα ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα (2.917 μ.) του Ολύμπου" ανέφερε η ιστοσελίδα του συλλόγου, λίγε ημέρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη ανάβαση.
"Πιθανόν να κατέχει μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς κατάφερε να ανέβει σε τέτοιο υψόμετρο", τόνισε μετά την επιτυχία του ο αρχηγός της αποστολής Λουκάς Πρατίλας.
Ο Δημήτρης Παντελάκης μέχρι τα 16 του είχε χρειαστεί να υποβληθεί σε 25 χειρουργικές επεμβάσεις.
Ευγνωμονεί όμως το ίδιο το πρόβλημά του, γιατί μέσα από αυτό έμαθε κυριολεκτικά να παλεύει για την επιβίωσή του και όχι απλώς για την καριέρα ή το σπίτι του.
Τούσα Ζάππα

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ