Καινοτόμες Αντιπλημμυρικές Τεχνολογίες
Το έργο SMARTeST, ‘Smart Resilience Technology, Systems and Tools’ είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 υπό την αιγίδα του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα (10) ερευνητικά ιδρύματα από επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την δράση του οποίου συντονίζει η
Επίκουρη Καθηγήτρια, κα Νίκη Ευελπίδου.
Το έργο λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη χρήση “έξυπνων” συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας τα οποία θα ενσωματώνουν την τεχνολογία αισθητήρων, αυτόματου ελέγχου και καινοτόμων υλικών με υψηλά επίπεδα απόδοσης.
Οι εταίροι του έργου προχώρησαν στη σύσταση εθνικών ομάδων στήριξης και συνεργασίας (National Support Groups – NSG) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι επιμέρους εθνικά και τοπικά χαρακτηριστικά θα ληφθούν υπόψη.
Φτάνοντας στο τέλος του 1ου χρόνου υλοποίησης του έργου, μετά τη σύσταση της Ελληνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας και την επιτυχημένη διεξαγωγή της 1ης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2010, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στη 2η συνάντηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 (Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα συνεδριάσεων Ομίλου Εταιρειών AVMap, Νάξου 2-4, 152 38 Πάτημα Χαλανδρίου, Αθήνα, πλησίον του Κόμβου Μετρό και Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δουκίσσης Πλακεντίας, ώρα: 10:00).
Στη συνάντηση αυτή, μέλη της διεθνούς ομάδας SMARTeST θα συνομιλήσουν με τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας για θέματα αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου στον αστικό ιστό, τις ζημιές που πλήττουν κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές ενώ έμφαση θα δοθεί στην υδρογραφική λεκάνη του Αττικού Κηφισού που έχει επιλεγεί ως περιοχή μελέτης στα πλαίσια του έργου και που πρόσφατα επλήγησε από το φαινόμενο πλημμύρων που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ζυμώσεις για την υλοποίηση ενός ντοκυμαντέρ με τη συμμετοχή των μελών της Εθνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας το οποίο θα χαίρει ευρωπαϊκής δημοσιότητας ενώ τέλος θα γίνει αναφορά στα επόμενα παραδοτέα της έρευνας και θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα παραπάνω θέματα, καθώς και με τα μελλοντικά βήματα της Ομάδας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επικ. Καθηγήτρια Ν. Ευελπίδου, 210 7274297, http://evelpidou.geol.uoa.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση evelpidou@geol.uoa.gr, nsg@geoenvi.org.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ