Social Icons

.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η μαγεία του χαρτιού και η ψυχρότητα του πλήκτρου…

(Εναλλακτικός τίτλος: H ταβέρνα και το fast food)
Nαι, πιστεύω στην επανάσταση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της τεχνολογίας γενικότερα. Ναι, πιστεύω στην ηλεκτρονική δικτύωση και την άμεση πρόσβαση σε παγκόσμιες πηγές πληροφοριών με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ναι, πιστεύω στην ταχύτατη εξέλιξη αλλά και την ανάγκη εναρμόνισης και προσαρμογής μας στους όρους, που θέτει η τεχνολογία σήμερα.
Πάνω απ΄ όλα, όμως, πιστεύω στον Άνθρωπο, ο οποίος είναι και θα παραμείνει ο χρήστης των τεχνολογικών επιτευγμάτων, είναι και θα παραμείνει ο ενεργητικός παράγων στη σχέση αυτή.
Αφορμή για το κείμενο αυτό στάθηκε ο προβληματισμός μου για την αργοπορία που υπάρχει όταν θέλω να γράψω και να στείλω ένα κείμενο στην εφημερίδα. Αργοπορία, γιατί πρώτα το γράφω στο χαρτί, έπειτα το διορθώνω στο χέρι, το πληκτρολογώ και το στέλνω εν τέλει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Γιατί να μην το γράψω κατευθείαν στον υπολογιστή και να γλιτώσω την κούραση και την καθυστέρηση του χαρτιού; Το δοκίμασα, φίλοι μου, μια φορά…και τελευταία πάντως.
Χάθηκε η όποια έμπνευση, η μαγεία του χαρτιού, η δημιουργία λέξη-λέξη, η σύνθεση, το παιχνίδισμα των γραμμάτων μεταξύ τους, χάθηκε η σχέση…η επαφή. Το γράψιμο είναι η προέκταση μας, είναι η άμεση και ζωντανή αποτύπωση του «είναι» μας, είναι ο γραφικός μας χαρακτήρας (γραφικός τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά!!!).
Το γράψιμο είναι fast food; Όχι, σε καμία περίπτωση. Μπορεί το αποτέλεσμα της έμπνευσης να πρέπει να είναι εύπεπτο, αλλά όχι και η όλη διαδικασία.
Σας προτείνω να δοκιμάσετε και με τους δυο τρόπους και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αναρωτηθείτε μετά: είναι τελικά μαγεία το χαρτί, η μυρωδιά του, η λέξη γραμμένη από το χέρι σας; Πόσο γραφικός (!!!) είναι ο χαρακτήρας και τι συναισθηματική φόρτιση έχει; Είναι ψυχρό το πλήκτρο; Μήπως είναι το πλήκτρο λίγο fast food; Σας αρέσει το fast food; Αν ναι, πόσο συχνά τρώτε εκεί; Μήπως προτιμάτε παρέα σε γραφική (!!!) ταβέρνα για ώρες με χαβαλέ και πλάκα;
«Το γράψιμο είναι θεραπεία»…«ο χρόνος είναι γιατρειά», άρα το γράψιμο θέλει το χρόνο του! Ας καθυστερούμε. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν κλείνει στις 14.00. Ούτε απεργεί ποτέ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ