Social Icons

.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τιμούν τους πρώτους Έλληνες της Αυστραλίας


Το Σαββάτο 2 Απριλίου το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΝΝΟ) διοργανώνει επίσκεψη, απόδοση τιμής στο τάφο του Αντώνη Μανώλη, έναν από τους πρώτους Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στην Αυστραλία. Από τον θάνατό του το 1880, ο Μανώλης αναπαύεται στο Κοιμητήριο Upper Picton, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Σίδνεϊ
Το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (Νέας Νότιας Ουαλίας) εργάζεται για τη διατήρηση της Ελληνο-Αυστραλιανής κληρονομιάς στην Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, διοργανώνει επισκέψεις-τιμής στους τάφους των πρωτοπόρων της αυστραλιανής ελληνικής παροικίας. Κατά τις επισκέψεις αυτές, γίνονται και τρισάγια υπέρ των ψυχών αυτών.
Παρόμοια επίσκεψη-τιμής που προγραμματίζεται στο τάφο του Αντώνη Μανώλη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και στο Κοιμητήριο Waverley στο Σίδνεϊ. Εκεί αναπαύονται: η Αικατερίνη Πλέσσα (Katherine Crummer), η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια στην Αυστραλία, ο Ιωάννης Κόμινος, πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και ο πατήρ Σεραφείμ Φωκά, ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τον Hugh Gilchrist, η πρώτη επιβεβαιωμένη άφιξη Ελλήνων στην Αυστραλία έγινε τον Αύγουστο του 1829. Ανάμεσά τους και ο Αντώνης Μανώλης. Ήταν επτά ναυτικοί από την Ύδρα που αρχικά καταδικάστηκαν σε θάνατο για πειρατεία σε βρετανικό πλοίο στη Μεσόγειο (άλλοι υποστηρίζουν ότι έπαιρναν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821) των οποίων η ποινή, μετά από παρέμβαση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετατράπηκε σε ισόβια εξορία στην Αυστραλία.
Οι πέντε από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ οι άλλοι δύο, ο Αντώνης Μανώλης και ο Γκίκας Βούλγαρης επέλεξαν να μείνουν στην Αυστραλία.
Η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε πόδι στην Αυστραλία ήταν η Αικατερίνη Πλέσσου (Κράμερ) που γεννήθηκε στην αυλή του Αλί Πασσά, αρραβωνιάστηκε τον Ιωάννη Κωλέττη (αργότερα πρωθυπουργό της Ελλάδας), γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα και τελικά παντρεύτηκε έναν βετεράνο της μάχης του Βατερλό, τον στρατηγό Κράμερ και στις 28 Σεπτεμβρίου του 1835 μαζί με ένα πλοίο που μετέφερε 300 κατάδικους έφτασαν στο Σίδνεϊ.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ