Social Icons

.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η υπερβολική άσκηση κάνει κακό

Όλοι ξέρουμε ότι η υπερβολή κάνει κακό.
Σε όλα τα θέματα.
Ακόμη και στο θέμα της άσκησης που είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία, η μη τήρηση του μέτρου, φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πέρα από τα κοινά λάθη που μπορεί κανείς να κάνει όσον αφορά στην άθληση και τα οποία αφορούν λανθασμένες πρακτικές στις διάφορες ασκήσεις, άνιση εκγύμναση των μυϊκών ομάδων, αναντιστοιχία ανάμεσα στα κιλά και το βάρος που σηκώνεται, ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι η υπερβολική άσκηση, η οποία μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στη δύναμη όσο και στη φυσική κατάσταση του αθλητή.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της άσκησης είναι η αποκόμιση του μέγιστου οφέλους για το σώμα, είτε αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση της έντασης, της διάρκειας, ή της συχνότητας των ασκήσεων, ή το συνδυασμό αυτών.

Μερικές φορές όμως, κατά την προσπάθεια αυτή, ο αθλητής μπορεί να εκδηλώνει μειωμένη απόδοση και να αρχίσει να νιώθει κόπωση για πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια και ότι ασκείται υπερβολικά, κάτι που μπορεί να συνδέεται, τόσο με φυσιολογικούς, όσο και με ψυχολογικούς παράγοντες.

Τι μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική άσκηση;

Συνήθως υπάρχουν τρεις παράγοντες που συνδέονται με την υπερβολική άσκηση:

-Δημιουργείται η απαραίτητη πίεση στο σώμα, αλλά δεν επιτρέπεται η ανάλογη ξεκούρασή του για την ανάκτηση δυνάμεων πριν από την επιβολή κι άλλης πίεσης.

-Ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να είναι αρκετός, αλλά η πίεση που δημιουργείται κατά την άσκηση είναι συγκριτικά μεγαλύτερος.

- Η υπερβολική άσκηση μπορεί να προέλθει από συνδυασμό των δύο παραπάνω παραγόντων.

Όποια κι αν είναι η αιτία, μην περιμένετε θετικά αποτελέσματα. Όπως είπαμε, η υπερβολή, η εμμονή και η εξάρτηση, δε βγάζουν ποτέ σε καλό.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, διάφορες μεταβολικές διαδικασίες λαμβάνουν χώρα στο σώμα, ανάλογα πάντα με το είδος και την ένταση της άσκησης. Το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην πίεση που του επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και στη συνέχεια να ανακτήσει δυνάμεις. Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα για να ανακτήσει δυνάμεις, είναι πιο σημαντικός κι από το χρόνο της άσκησης, γιατί την ίδια ώρα που το σώμα ξεκουράζεται, αναπτύσσεται και βελτιώνεται.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης;

Κατά τη διάρκεια της υπερβολικής άσκησης, το σώμα κάνει περισσότερες καταβολικές (διάσπαση), παρά αναβολικές (σύνθεση ουσιών) διαδικασίες. Τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης, μπορεί να είναι διαφορετικά και υποκειμενικά για τον καθένα. Είναι ενδιαφέρον ότι, η υπερβολική άσκηση, δεν προκαλεί μόνο φυσικές συνέπειες, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική και νοητική κατάσταση ενός ατόμου. Μερικά από τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης είναι:

-Έλλειψη ενέργειας για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, γενική δυσφορία του σώματος, πόνος των μυών και των αρθρώσεων.

-Μείωση στην απόδοση.

-Απώλεια ενθουσιασμού και κινήτρου για την άσκηση.

-Ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

-Απώλεια της όρεξης, παρακμή του ανοσοποιητικού συστήματος και αύξηση του κινδύνου τραυματισμών, όπως διαστρέμματα, ρήξη μυών κ.ά., καθώς δεν επιτρέπεται στους μικροτραυματισμούς να θεραπευτούν.

Η υπερβολική άσκηση εκδηλώνεται κυρίως στις προπονήσεις με βάρη, αλλά μπορεί να προκύψει και σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στο σώμα μας Τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί, να προσαρμοστεί και να ανακτήσει δυνάμεις. «Μέτρον άριστον» και στη γυμναστική λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ