Social Icons

.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Απεργία στα τραμ 100 χρόνια πριν


Το σωματείο των Τραμβαγέρηδων ήταν από τα πιο μαχητικά στη δεκαετία του ’20 και του ’30 και όταν απεργούσαν οι Τραμβαγέρηδες συγκοινωνία νέκρωνε, διότι το τραμ την εποχή εκείνη ήταν το κύριο μέσον συγκοινωνίας και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους περιφρουρούσαν μαχητικά τον αγώνα, ακόμα και ξαπλώνοντας πάνω στις γραμμές του τραμ.
Οι Τραμβαγέρηδες  όπως τους αποκαλούσε ο κόσμος, ήταν ένας κλάδος με αγωνιστικές περγαμηνές. Το 1909 δημιούργησαν τον  «Σύνδεσμο των Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων» με σκοπό να βελτιώσουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας , οπού  δούλευαν 13-14 ώρες το 24ωρο.
Μετά από πολλές συναντήσεις με την Εταιρεία Τροχιοδρόμων –Βελγικών συμφερόντων , δεν βρέθηκε λύση και στις 20 Ιανουαρίου 1911η Εταιρεία για εκφοβισμό, απολύει  «τέσσερις εκ των εντιμοτέρων υπαλλήλων», τον Λυμπερόπουλο, τον Καραμέρο, τον Δεσπόπουλο και τον Μανωλόπουλο, τους οποίους κατηγόρησε ότι υποκινούσαν και τους υπόλοιπους «εις αναρχικά κινήματα»!
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 21/01/1911
Στις 21 Ιανουαρίου 1911, οι 680 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι ακινητοποίησαν τα τραμ και συγκεντρώθηκαν έξω από  τα αμαξοστάσια Αγίας Τριάδας, Καλλιθέας, και Πειραιά, οπού σήκωσαν την απεργιακή σημαία κατά τη συνήθεια της εποχής. Η απεργία από την πρώτη ήμερα , δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα  στις μετακινήσεις των πολιτών, με την κυβέρνηση να αναζητά άμεσα λύση για την λήξη της απεργίας
Από την στιγμή εκείνη ξεκίνησαν έντονες διαβουλεύσεις με τον τότε  Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ρέπουλη και τον Διευθυντή της Εταιρείας Τροχιοδρόμων κ. Δούμα για την ξαναπρόσληψη των 4 υπαλλήλων, με την εταιρία να είναι ανένδοτη και να μην δέχεται ούτε την πρόταση της κυβέρνησης για επιτροπή διαιτησίας. Στο πλευρό με τους απεργούς Τραμβαγέρηδες, συντάσσονται και οι σιγαροποιοί.
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 22/01/1911
Στις 22 Ιανουαρίου ,υπήρξε συνάντηση, Ελευθέριος Βενιζέλος, Υπουργός Εσωτερικών και απεργοί οπού τους μετέφεραν ότι η Εταιρία θα κινήσει  τα Τραμ με υπαλλήλους που δεν απεργούν , οπού ανέρχονται μετά από δήλωση της εταιρίας σε 200. Οι απεργοί δηλώνουν ότι δεν θα τους εμποδίσουν.
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 23/01/1911
Στις 23 Ιανουαρίου Αντιπρόσωπος της κυβέρνησης  συναντιέται με τον Διευθυντή της Εταιρείας και του μεταφέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει τα τραμ με τους υπάλληλους που δεν απεργούν, αφού ο αριθμός είναι ικανός. Η εταιρία κατεβάζει των αριθμό των προθύμων υπάλληλων για εργασία σε 140, ζητά την προστασία της Αστυνομίας και  βγάζει ανακοίνωση, «μέχρι τις 24 Ιανουάριου να αναλάβουν υπηρεσία όσοι υπάλληλοι επιθυμούν και όσοι δεν προσέλθουν, θα θεωρηθούν ότι δηλώνουν αυτοδικαίως παραίτηση.»
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 24/01/1911
Τελικά στις 24 Ιανουάριου προσήλθαν μονό 12 υπάλληλοι. Από την στιγμή εκείνη οι πιέσεις προς τους απεργούς αυξάνονται, με Εισαγγελικές παρεμβάσεις, μηνύσεις κατά απεργών και με επιστράτευση Αστυνομικών και Στρατιωτικών για να οδηγήσουν τα τραμ.
Οι απεργοί δηλώνουν  ότι θα πέσουν στις γραμμές και τα τραμ θα περάσουν μονό πάνω από τα πτώματα τους.
Η Αστυνομία καταλαμβάνει τα αμαξοστάσια και στο αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας (Πειραιώς) συγκεντρώνονται τα γυναικόπαιδα των απεργών και η κατάσταση εκτροχιάσθηκε. Παρενέβη η ένοπλος χωροφυλακή και τμήμα Στρατού, οπού έριξαν ομοβροντία  πυροβολισμών στον αέρα. Ακολούθησε σύρραξη μεταξύ απεργών, χωροφυλακών και ιππικό του στρατού, οπού τραυματίστηκαν πολλοί και συνελήφθηκαν πάνω από 30 απεργοί.
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 25/01/1911
Την επομένη μέρα 25 Ιανουαρίου, προσήλθαν στην υπηρεσία τους, περίπου 100 Τραμβαγέρηδες  και κυκλοφόρησε μικρός αριθμός τραμ, έχοντας ως επιβάτες και ένοπλους χωροφύλακες.
Ενώ τις 26 Ιανουαρίου είχε αποκατασταθεί πλήρως η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο και με τα 80 τραμ σε κυκλοφορία.
Η απεργία έληξε τελικά μετά από πέντε ημέρες, ή μάλλον την έληξαν η ένοπλος χωροφυλακή και το τμήμα του Στρατού, οι οποίοι ανέλαβαν να βοηθήσουν το έργο της Εταιρείας, σε συνεργασία με τους Εισαγγελείς.
Στην διάρκεια της απεργίας με υπόδειξη της εταιρίας, συνελήφθηκαν περίπου 110 τροχιοδρομικοί υπάλληλοι, οπού καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο με την κατηγορία: «Άσκηση βίας και στάση εναντίον των αρχών»!
Εφημερίδα ΑΘΗΝΑΙ 26/01/1911
Όμως η απεργία των Τραμβαγέρηδων είχε και κέρδος  για όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους, διότι η κυβέρνηση  κατέθεσε προς ψήφιση στην βουλή ,Εργατική Νομοθεσία που μέχρι τότε δεν είχε το ελληνικό κράτος.
24grammata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ