Οι ευεργετικές ιδιότητες του κακάο
Tο κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα.
Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βουτύρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση και υπάρχει άφθονο στην τροπική Αφρική.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των θεών.
Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, αποτρέποντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα.
Επίσης, περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, που είναι μεταβολίτης της καφεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι έχει διουρητική δράση, ενώ παράλληλα, με την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, βελτιώνοντας με αυτόν τρόπο την ψυχική μας διάθεση.
Επιπλέον, όταν πίνουμε κακάο, το σώμα μας εκκρίνει σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση।
pardalokatsiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ